Kopilot bio bolestan na dan leta i to je tajio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kopilot Germanwingsa, osumnjičen da je namjerno srušio zrakoplov u francuskim Alpama tajio je tvrtki da je bolestan i imao je liječničku potvrdu za bolovanje, objavili su njemački istražitelji u petak.

Potvrda mu je omogućavala da uzme bolovanje na dan leta, kažu istražitelji.

Državni odvjetnici u Duesseldorfu, gdje je 27-godišnji Anreas Lubitz imao stan, ističu da nisu našli nikakvo oproštajno pismo ili poruku iz koje bi se vidjela njegova namjera ili preuzimanje odgovornosti za tragičnu nesreću.

Također su naveli da policija nije našla nikakav dokaz koji bi upućivao na politički ili vjerski motiv.

Prema spoznajama istražitelja, Lubitz se zaključao u pilotsku kabinu Germanwingsova zrakoplova kada je pilot otišao na zahod i potom namjerno oborio Airbus A320.

"Pronađeni dokazi, neki od njih iskidani, koji potvrđuju da je bio bolestan uključujući i na dan nesreće, potvrđuju sumnju da je preminuli skrivao svoju bolest od poslodavca i kolega", rekao je državni odvjetnik Ralf Herrenbrueck.

Predsjednik uprave Lufthanse Carsten Spohr rekao je u četvrtak da je Lubitz prekinuo letačku obuku 2009. godine, ali je odbio reći zašto.

Državni odvjetnik istaknuo je da su dokumenti pronađeni u četvrtak navečer "medicinske prirode" i "upućuju na akutnu bolest, kao i na to da je bio pod liječničkim nadzorom".

Lubitz je dio vremena živio s roditeljima, a dio u svom stanu u Duesseldorfu.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter