Kongres izdavača: Raste broj čitatelja novina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Godina 2011. bila je u svijetu rekordna po broju čitatelja novina, ali su novine istodobno zabilježile pad prihoda od oglasa, objavljeno je u na godišnjem kongresu svjetske udruge novinskih izdavača WAN-IFRA što se održava u Ukrajini.

Nedostatak prihoda od oglašavanja u tiskanim izdanjima novina nije moguće nadoknaditi oglašavanjem na internetu, objavila je udruga u priopćenju. Novine na cijelome svijetu samo 2,2 posto zarade od oglašavanja ostvaruju oglasima na internetu.

Ukupni prihodi od novinskog oglašavanja u svijetu 2007. iznosili su 101,8 milijardi eura, a u 2011. su pali na 60,4 milijarde.

"Nije problem nedostatak čitatelja. Imamo publiku. Izazov se prije svega nalazi u tome kako pronaći uspješne poslovne modele za digitalnu eru", izjavio je Larry Kilman, zamjenik glavnog tajnika WAN-IFRA-e.

Ukupno više od 2,5 milijarde odraslih dnevno čita neko tiskano izdanje novina, a više od 600 milijuna čitaju vijesti u digitalnom obliku. U 2011. prodano je dnevno 512 milijuna novina, što je za 1,1 posto više nego godinu dana ranije. Taj rast postignut je prvenstveno zahvaljujući rastu čitatelja u Aziji i na Bliskome istoku, tvrdi udruga.

WAN-IFRA je na svome godišnjem kongresu dodijelio i "Zlatno pero slobode", nagradu za slobodu tiska, koja je pripala meksičkoj novinarki Anabel Hernandez. Nagrada joj je dodijeljena za hrabro izvješćivanje o povezanosti narkomafije i politike u njezinoj domovini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter