Koalicija protiv IS proširila udare na Siriju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pohvale, kritike i prijetnje reakcije su na prve udare američko-arapske koalicije na ciljeve Islamske države (IS) u Siriji pred kojom je 130.000 kurdskih civila izbjeglo, a moglo bi ih još 400.000 potražiti spas u Turskoj pred okrutnom milicijom koja prijeti velikim potresima i prekrajanjem Bliskog istoka.

Ministarstvo obrane Sjedinjenih Država priopćilo je u utorak rano ujutro da je američka vojska s partnerima počela zračne udare na položaje skupine IS u Siriji na temelju odobrenja predsjednika Baracka Obame. Time su Amerikanci proširili borbu protiv IS-a s Iraka na Siriju. Pošto od 8. kolovoza američki lovci svakodnevno bombardiraju IS-ove položaje u Iraku vojsci te zemlje i kurdskim snagama koji su trpjeli poraze bolje naoružanog i discipliranijeg IS-a pomogli su da se učvrste i vrate više strateških točaka.

Opseg operacije i žrtve u Siriji

Američka vojska i arapski partneri otvorili su akcijom u Siriji novo bojište protiv ekstremnih džihadista. SAD i arapski saveznici izveli su gotovo 20 napada na IS-a u sirijskoj pokrajini Raka bombarderima, daljinski upravljanim letjelicama i raketama Tomahawk.

Uništili su kampove za uvježbavanje, postrojenja zapovjedništva, oklopna te dostavna vozila. Nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) objavila je da je najmanje 20 boraca IS-a ubijeno. Odvojeno su pak američki lovci izveli osam napada na ciljeve u pokrajini Alep na položaje Al Nusre, organizacije povezane s mrežom Al Kaidom i pritom tukli i logore za uvježbavanje i tvornicu streljiva. SOHR je objavio da je ubijeno najmanje 30 boraca Al Nusre i da su to uglavnom borci iz nearapskih država. Prema SOHR-u ubijeno je i "osmero civila, od kojih jedna žena i troje djece, u napadima u zapadnom dijelu južne pokrajine Alep".

Njemačka agencija dpa prenijela je da su bombardirani i militanti u gradu al-Bu Kamalu na iračkoj granici, u Kirkuku u sjevernom Iraku te položaji IS-a blizu kurdske enklave Kobane na sjeveru Sirije odakle je pred ofenzivom okrutne milicije IS-a zadnjih dana u Tursku prebjeglo više od 130.000 civila.

Turskoj prijeti val od 400.000 kurdskih izbjeglica

Masovni egzodus kurdskih izbjeglica, do 400 tisuća ljudi, prijeti Turskoj, objavilo je visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice. Taj broj uključuje svo stanovništvo grada Kobanea i okolnih sela koje IS drži u okruženju. Većina novopridošlih su žene, djeca i stariji ljudi koji stižu iscrpljeni nakon pješanja kilometrima lošim cestama i natovareni osobnim stvarima. Turske vlasti rekle su da je već 138.000 sirijskih Kurda došlo od prošlog tjedna i zasad se ne zna hoće li bijeg civila prestati. Turska je dosad primila 1,5 milijuna izbjeglica, uglavnom iz Sirije, ali i iz Iraka i stanje u izbjegličkim logorima brzo se pogoršava.

Damask obaviješten

Sirijska vlada rekla je da će surađivati sa svima iz međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma i neće prestati boriti se protiv IS-a na svome tlu. Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je "satima prije početka napada" primilo pismo obavijesti američkog državnog tajnika Johna Kerryja. Damask je najavio da će nastaviti napadati IS kod Rake i Deir al-Zora na istoku i sjeveru zemlje, u područjima koja je u utorak ciljalo američko zrakoplovstvo. Također je objavio da je američko pismo obavijesti primio preko Iraka i da će nastaviti surađivati s vladom u Bagdadu na "najvišim razinama".

Tko je sudjelovao, tko nije, tko razmišlja

CENTCOM, američko zapovjedništvo središnje vojne regije, objavilo je da su napadi izvedeni s arapskim partnerima, što je potvrdila i Kraljevina Jordan. Jordan, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati "također su sudjelovali ili su poduprli zračne napade na ciljeve Islamske države. Svi su borbeni zrakoplovi sigurno izašli iz područja zračnih udara", navodi CENTCOM.

Objašnjava da je američka vojska djelovala kako bi spriječila očekivane napade na američke i zapadne ciljeve koje su planirali veterani Al Kaide iz svojih utočišta u Siriji i da su napade lovci izveli s ratnih brodova u međunarodnim vodama Crvenog mora i Perzijskog zaljeva. Jordanska vojska potvrdila je sudjelovanje u operaciji priopćenjem u kojem kaže: "Zračne snage uništile su brojne ciljeve terorističkih skupina koje su planirale izvesti terorističke napade u Jordanu".

NATO nije sudjelovao u zračnim napadima, rekao je dužnosnik Sjevernoatlantskog saveza i na pitanje Reutersa kratko odgovorio: "NATO nije uključen".

Velika Britanija još razgovara o tom pitanju, rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva obrane. Ured premijera Davida Camerona priopćio je da Britanija trenutačno ne sudjeluje u akcijama protiv sunitskih militanata koji su zauzeli goleme predjele Iraka i Sirije. IS-ove prijetnje, ruske kritike Teroristička skupina IS najavila je da će odgovoriti na napade, rekao je njezin predstavnik agenciji Reuters.

"Na te ćemo napade odgovoriti. Sinovi Salula krivi su za to. Sve se to dogodilo zbog njih", rekao je predstavnik rabeći izraz kojim se označava kraljevska obitelj koja vlada Saudijskom Arabijom. Kritike su koaliciji uputili ruski predsjednik Vladimir Putin koji je inzistirao da za svaku takvu akciju nije dovoljna "formalna, jednostrana obavijest o zračnim napadima već izričito odobrenje sirijske vlade ili odgovarajuća odluka Vijeća sigurnosti UN-a". Putin je upozorio da "Pokušaji ostvarenja vlastitih geopolitičkih ciljeva kršenjem suvereniteta zemalja u regiji može samo pogoršati napetosti i dodatno destabilizirati stanje". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter