Katalonija obustavlja kampanju za referendum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Regionalna katonska vlada u utorak je, nakon što je ustavni sud suspendirao odluku o izjašnjavanju, odlučila privremeno obustaviti kampanju za referendum o nezavisnosti zakazan za 9. studenoga u cilju poštivanja zakonitosti, ali je i potvrdila "odlučnost" glede ispunjenja obećanog, prenosi AFP.

"Ne možemo lokalne dužnosnike staviti pred zid ... vlada je odlučna glede izjašnjavanja", izjavio je glasnogovornik katalonske vlade Francesc Homs, objasnivši da "postoji procedura koja se ne može zaobići". "Ali naša volja je da nastavimo s naporima u ispunjavanju obećanja u skladu sa zakonom", pojasnio je.

Ustavni sud je u utorak pristao ispitati zahtjev Madrida za ocjenom ustavnosti zakona i katalonske odluke o organiziranju referenduma 9. studenoga, čime ih je ujedno i suspendirao. Odluka se mora donijeti u roku od pet mjeseci. Katalonija je ušla u pravnu bitku kako bi osporila odluku ustavnog suda o suspenziji referenduma o samoodređenju, dok zagovornici nezavisnosti istovremeno i dalje pozivaju na nastavak prosvjeda.

Predsjednica regionalnog parlamenta Nuria de Gispert potvrdila je da će od ustavnog suda zatražiti da smjesta ukine suspenziju zakona koji omogućuje organiziranje referenduma 9. studenoga, kako bi se katalonsku regiju spriječilo u organizaciji i ostalih izjašnjavanja. Taj zakon, ocijenila je Gispert, nije donesen isključivo zbog najavljenog referenduma u studenome i njegova suspenzija "šteti općem interesu". Najbogatija španjolska regija od 7,5 milijuna stanovnika već je godinama u sukobu s Madridom koji Kataloniji odbija pravo da se jednostrano izjasni o svojoj budućnosti. Nakon izvanrednog sastanka vlade, premijer Mariano Rajoy posegnuo je u ponedjeljak za ustavnim sudom kako bi zaustavio inicijativu Katalonije koju smatra protuustavnom.

"Žalim zbog te inicijative jer je suprotna zakonu, prelazi okvire demokracije, unosi podjelu među Katalonce, udaljuje ih od Europe i ostatka Španjolske", kazao je jučer Rajoy na konferenciji za novinare. Katalonski predsjednik Artur Mas u subotu je potvrdio održavanje referenduma. Njegova vlada sada mora predočiti argumentaciju sudu koji ima pet mjeseci vremena za donošenje odluke, ali koji može o tome odlučiti i znatno ranije. Profesor ustavnog prava Antonio Torres Moral pojašnjava da u svakom slučaju nema moguće žalbe na odluku suda europskoj ili međunarodnoj instituciji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter