Jen i franak ojačali zbog napetosti u Ukrajini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jen i franak ojačali su danas prema euru na međunarodnim tržištima valuta, poduprti priljevom kapitala u potrazi za sigurnim utočištem nakon što je ruski konvoj ušao na teritorij Ukrajine bez dozvole vlasti u Kijevu.

Euro je oslabio prema jenu 0,3 posto, na 137,60 jena. Bio je u blagom minusu, od 0,1 posto, i prema švicarskom franku, kliznuvši na 1,2095 franaka. Približio se time najnižoj razini prema švicarskoj valuti u 19 mjeseci od 1,20865 franaka, koju je dotaknuo 15. kolovoza. Na istom je postotnom gubitku jedinstvena europska valuta bila i prema dolaru, kliznuvši na 1,3264 dolara.

"Švicarski franak i jen ojačali su zbog udarnih vijesti o Ukrajini, iako je njihov rast bio relativno prigušen", konstatira Alvin Tan iz Societe Generalea.

"Pretpostavljam ipak da će na valute ključno utjecati govor (američke guvernerke) Yellen u drugom dijelu dana", dodaje Tan. Tema je ovogodišnjeg simpozija dužnosnika središnjih banaka iz cijelog svijeta u američkom Jackson Holeu, gdje će govoriti čelnica američkog Feda Janet Yellen, "Nova analiza dinamike na tržištu rada".

Američka je guvernerka prošlog mjeseca naglasila da je američko tržište rada i dalje prilično slabo, što je potaknulo tržišta da pomaknu procjene o datumu podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u na kasniji datum. "Mekši" nastup Yellen bio bi u suprotnosti s tonom ovog tjedna objavljenog zapisnika s prošlomjesečnog sastanka Fedova odbora za monetarnu politiku koji je pokazao da su dužnosnici raspravljali o tome treba li ranije podići kamatnjake, s obzirom na oporavak tržišta rada. "Bilo kakva izjava Yellen koja se može protumačiti manje naklonjenom ublažavanju monetarne politike no što je za nju uobičajeno trebala bi podići dolar", smatra Jesper Bergmann iz singapurskog odjela Nordea Banka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter