Jemen: U napadu na tvornicu raketa 23 mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ratno zrakoplovstvo arapske koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije bombardiralo je u subotu u Jemenu tvornicu za proizvodnju raketa i streljiva pri čemu je poginulo 23 ljudi dok Ujedinjeni narodi razgovaraju o prekidu vatre dok traje sveti mjesec ramazan kako bi se dostavila humanitarna pomoć. Tvornica se nalazi u Saqaynu, mjestu u blizini Saade, uporišta šijitskih pobunjenika Huta.

Borbeni zrakoplovi arapske koalicije u zoru su u Sani izveli četiri napada na skladišta oružja i pet napada na glavni stožer protuzračne obrane, javlja agencija AFP. Borbe između Hutija potpomognutih vojnim postrojbama koje su ostale vjerne bivšem predsjedniku Aliju Abdalahu Salehu i snaga odanih Mansuru Hadiju, koji uživa potporu Saudijske Arabije i sklonio se upravo u Rijadu, vode se i u južnom lučkom gradu Adenu, gdje je u petak poginulo 20-ak pobunjenika.

U Adenu je stanje katastrofalno, javljaju agencije te ističu da je civilno stanovništvo pogođeno nedostatkom hrane i bolestima poput tifusa, denga groznice i malarije. Saudijska Arabija je 26. ožujka stala na čelo arapske vojne koalicije i nesmiljeno napada Hute kako ne bi zauzeli cijeli Jemen.

Glasnogovornik Hutija je u međuvremenu priopćio da UN raspravlja o prekidu borbi do kraja svetog mjeseca ramazana kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći. Mohamed Abdul Salam je kazao da se u petak sastao s izaslanikom UN-a za Jemen Ismailom Šeikom Ahmedom o prekidu borbi. I američki State Department je u četvrtak pozvao na "humanitarnu stanku" kako bi međunarodne humanitarne udruge dostavile pomoć u hrani, lijekovima i gorivu civilnom stanovništvu. EU je priopćio da podržava napore UN-a u postizanju trajnog, održivog humanitarnog prekida vatre. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter