Jemen: Ostavka predsjednika vlade, Houti napreduju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jemenski premijer Mohamed Salem Basindwa podnio je u nedjelju ostavku predsjedniku države Abd-Rabuu Mansuru Hadiju usred meteža i pomuntnje nakon izvješća o napredovanju šijitskih Houti pobunjenika iz plemena Zaida i zauzimanja nekih vojnih objekata i vladinih ureda u glavnom gradu Sani, izvješćuje Reuters.

Houti bi inače u Sani trebali potpisati sporazum o prekidu borbi i formiranju nove vlade unutar dva tjedna, uz posredovanje posebnog izaslanika Ujedinjenih naroda (UN) Jamala Benomara.

Kako javljaju stanovnici jemenske prijestolnice, Houti su zauzeli nekoliko vladinih ureda, uključujući i ured predsjednika vlade, zapovjedni centar vojske i državnu televiziju. Sukobi u Sani ugrožavaju tranziciju prema demokraciji, na čemu radi UN, ali su izbili nakon što je gotovo "vječni" predsjednik Ali Abdulah Saleh morao odstupiti 2012. nakon višemjesečnih prosvjeda protiv njegove 30-godišnje vladavine.

Basindwa je u pismenoj ostavci kazao da je odlučio podnijeti ostavku i napustiti vladu nacionalnog spasa kako bi se omogućio sporazum između vođa Houtija i predsjednika Hadija. Basindwa je stao na čelo vlade nacionalnog jedinstva 2011., ali u nju nije uključio predstavnike spomenute šijitske skupine. Houti se unazad deset godina bore protiv svećinski sunitske vlade i traže veće područje i autonomiju na sjeveru zemlje.

Jemen se bori i protiv secesionističkih težnji na jugu zemlje i širenja utjecaja Al'Kaide. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter