Janković: Ne želim destabilizirati vladu

Zoran Janković (Arhiva)
Zoran Janković (Arhiva)

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković opovrgnuo je u srijedu da njegova kandidatura za mjesto predsjednika najveće parlamentarne stranke znači destabilizaciju vlade te vodi u prijevremene izbore.

Janković je novinarima u parlamentu, gdje je posjetio zastupnike Pozitivne Slovenije (PS), stranke koju je sam osnovao a sada ju vodi premijerka Alenka Bratušek, rekao da su bez osnove nagađanja kako tim potezom najavljuje ulazak u vladu ili borbu za premijerski položaj.

- Možete li uopće zamisliti da bih ja ulazio u ovu vladu?, upitao je retorički Janković budući da najmanje jedna stranka u sadašnjoj koaliciji najavljuje izlazak iz vlade ako na mjesto predsjednika stranke Pozitivna Slovenija (PS) na izbornom kongresu 25. travnja zasjedne Janković, a kandidatura Alenke Bratušek ne uspije.

Za razliku od Jankovića, koji tvrdi da ne vidi problema u tome da on bude predsjednik stranke, a Bratušek i dalje premijerka, Bratušek je izjavila da ne vidi kako bi mogla voditi vladu ako izgubi izbore u stranci.

Janković tvrdi da kandidaturom želi ojačati stranačku frakciju koja je za "izvorni program" stranke, te da bi se vlada morala više nego do sada baviti rastom, a ne samo štednjom i približiti konceptu "tehničke" vlade, no mnogo je nagađanja da je riječ o Jankovićevu pritisku na vladu da bi se rasteretio u više kaznenih postupaka koji se protiv njega vode zbog zloporabe službenog položaja i korupcije.

Janković se suprotstavio mišljenjima da bi njegova pobjeda na kongresu automatski značila raspad vlade i odlazak na prijevremene izbore, rekavši da je to zadnja mogućnost te da osobno ne kalkulira s ikakvim političkim scenarijima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter