J. Koreja: Trajekt se prevrnuo zbog naglog skretanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južnokorejski trajekt, koji je prevozio nekoliko stotina srednjoškolaca, prevrnuo se i potonuo jer je vjerojatno prebrzo skrenuo, smatraju tužitelji.

Trajekt Sewol djecu je prevozio na tradicionalni godišnji izlet na otok Jeju. Ukupno je bilo 476 putnika i članova posade, uključujući 339 djece i učitelja, kao i 3,6 tona tereta uključujući 105 kontejnera.

Kapetan je bio iskusan, plovio je poznatim putem, a brod je prošao redovitu godišnji inspekciju.

Tužitelji smatraju da se prevrnuo jer je prenaglo skrenuo. Teret se zbog toga možda pomaknuo, što je pridonijelo prevrtanju broda.

Nesreća se dogodila u srijedu. Po zadnjim podacima, poginule su 64 osobe, a 238 se smatra nestalima i vjerojatno su mrtvi, većinom je riječ o djeci.

Brod je imao 46 čamaca za spašavanje, no samo su dva iskorištena. Ne zna se zašto. Kapetak Lee Joon-seok (59) uhićen je.

Potraga za mrtvima se nastavlja. Ronioci su u olupini broda do sada pronašli 24 tijela, a smatraju da ih je još mnogo na trećoj i četvrtoj palubi gdje se nalaze kabine.

Južna Koreja, predvođena predsjednicom, ne štedi kritike na posadu čija je pasivnost i panika uvelike pridonijela tragediji.

- Postupci kapetana i nekih članova posade posve su neshvatljivi, neprihvatljivi i odgovaraju ubojstvu, kazala je predsjednica Park Geun-hye. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter