J. Koreja: Potonuo trajekt s 300 srednjoškolaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje su dvije osobe poginule, 13 je ozlijeđeno a 107 se vode kao nestale u srijedu kada je blizu južne obale Južne Koreje potonuo trajekt na kojemu je bilo više stotina putnika, većinom srednjoškolaca.

Zamjenik ministra za sigurnost i za javne usluge Lee Gyeong-Og rekao je da je spašeno 368 ljudi od ukupno 477 koliko ih je bilo na trajektu. Na brodu je bilo 448 putnika, među kojima 324 srednjoškolca i 14 profesora te 29 članova posade. Trajekt je prevozio i 150 automobila. "Trajekt je gotovo potpuno pod vodom", rekao je ministar. Na snimkama objavljenim na televiziji vidi se trajekt nagnut pod kutom od 45 stupnjeva, s pramcem u vodi, nad kojim nadlijeću helikopteri. Na drugoj snimci vidi se samo dio krme trajekta koji viri iz vode. U akciji spašavanja u kojoj sudjeluje 18 helikopera i 34 vojna broda, spašeno je 368 ljudi, uključujući 13 ozlijeđenih, ali bi broj žrtava mogao rasti jer se strahuje da je velik broj nestalih ostao zarobljen u trajektu.

Srednjoškolci su putovali na izlet na otok Jeju, poznato turističko odredište koje zovu i "južnokorejski Havaji", stotinjak kilometara južno od Korejskog poluotoka. Južnokorejska agencija Yonhap i televizija YTN prenose informaciju o 368 spašenih no ta brojka nije potvrđena iz neovisnog izvora. Brod s učenicima poslao je poziv u pomoć u srijedu ujutro oko devet sati po mjesnom vremenu, priopćili su obalna straža i vladin dužnosnik. Stotine trajekata svakodnevno osiguravaju vezu između južnokorejske obale i otoka i nesreće su rijetkost. No u listopadu 1993. tristo osoba je izgubilo život kada se prevrnuo trajekt ispred zapadne obale Južne Koreje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter