Izrael: Tisuće Afrikanaca protiv useljeničke politike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuće useljenika iz Afrike, od kojih su mnogi nosili transparente kojima traže slobodu za njihove sunarodnjake koji su u zatvorima jer su u Izraelu ilegalni tražili posao, u nedjelju su prosvjedovale na glavnom trgu u Tel Avivu protiv novog zakona koji omogućuje zadržavanje ilegalnih useljenika u pritvoru neodređeno vrijeme.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava kažu da je više od 300 osoba uhićeno otkako je prije tri tjedna izraelski parlament usvojio zakon koji vlastima dopušta zadržavanje useljenika bez odgovarajućih viza na neodređeno vrijeme.

Oko 60.000 useljenika, uglavnom iz Eritreje i Sudana, prešlo je nekada propusnu granice Izraela i Egipta, rekle su izraelske vlasti.

Mnogi žive u siromašnim četvrtima Tel Aviva i kažu da žele azil i utočište. Premijer Benjamin Netanyahu je izjavio da on nazočnost velikog dijela Afrikanaca vidi kao prijetnju židovskom društvenom tkivu Izraela i njegovoj vladi.

Granična ograda je u međuvremenu presjekla priljev useljenika iz Egipta, no useljenici koji su granicu već prešli mogu biti poslani u, kako ih vlast opisuje, otvorene zatvore u južnoj izraelskoj pustinji.

Te strukture pritvoreni mogu napuštati tijekom dana, ali se do večeri moraju vratiti natrag. Useljenici tamo mogu biti držani bez vremenskog ograničenja a sve do dobrovoljnog povratka u domovinu, izvršenja naloga o deportaciji ili rješenja njihovih zahtjeva za azil.

Organizatori nedjeljnog prosvjeda su dijelili letke u kojima traže da Izrael pusti sve izbjeglice iz zatvora i obustavi tu politiku privođenja. Izvor iz policije je procijenio da se na prosvjedu okupilo oko 10.000 ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter