Izrael prihvatio produljenje primirja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izrael je u subotu prihvatio produžiti za četiri sata današnji prekid vatre koji prema ranijem dogovoru istječe u 19 sati po srednjoeuropskom odnosno 20 po lokalnom vremenu, objavili su izraelska vojska i ministarstvo informiranja.

"Prekid vatre produžen je za četiri sata, do ponoći", napisao je glasnogovornik vojske na Twitter računu.

Ministar Youval Steinitz potvrdio je tu informaciju za izraelsku televiziju te je izjavio kako Izrael "želi pogoditi Hamas ali ne i palestinske civile te želi izbjeći humanitarnu katastrofu".

Uoči istjecanja dogovorenog prekida vatre palestinski pokret Hamas još uvijek nije reagirao na zahtjev međunarodne zajednice da se prekid vatre koji je bio na snazi od jutros u sedam sati (osam po lokalnom vremenu) produži za 24 sata.

Prema izraelskom vojnom radiju, uži kabinet izraelske vlade sastat će se kasno večeras .

Ministri vanjskih poslova SAD-a, Katara, Turske i više europskih zemalja sastalo se tijekom dana u Parizu te su pozvali na produljenje prekida vatre u gazi između Izraela i hamasa za "nova 24 sata".

Četvero djece ubijeno je a još petero ljudi ranjeno u subotu kada je raketa pala u blizini njihovih kuća u Rafahu, egipatskom gradu na Sinaju u blizini granice s Gazom, objavili su egipatski sigurnosni izvori.

Četvero djece poginulo od rakete ispaljene na Sinaj

Prema policijskim izvorima, raketu su najvjerojatnije ispalili islamski militanti koji djeluju na Sinajskom poluotoku, koji graniči s Izraelom i Pojasom Gaze.

Kako javlja novinska agencija MENA dužnosnici sigurnosti još uvijek pokušavaju utvrditi otkuda je raketa ispaljena.

Egipatske sigurnosne snage bore se s islamističkom pobunom u kojoj su ubijeni brojni vojnici i policajci na Sinaju. Policijski izvori navode da je i ispaljena raketa bila namijenjena pripadnicima egipatske vojske i policije ali je pogreškom pala u blizini domova civila.

U obližnjoj prekograničnoj obalnoj enklavi Gazi, koju nadzire islamistički Hamas, broj Palestinaca ubijenih u 19-odnevnoj izraelskoj agresiji premašio je u subotu brojku od 1000. (Hina/AFP/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter