Italija: Spašeno više od tisuću imigranata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od tisuću imigranata spašeno je u 48 sati i iskrcano na sicilijansku obalu u okviru operacije talijanske mornarice Mare Nostrum koju političke stranke žele prekinuti zbog velikih troškova za Italiju.
 
Mornarica je najavila u utorak skorašnji dolazak u luku Augusta na Siciliji broda amfibije San Giorgio s 321 imigranata spašenih prethodnog dana u Sicilijanskom kanalu, među kojima 62 žene i petero djece.
 
Tijekom zadnjih 48 sati, talijanska mornarica iskrcala je ukupno 1149 imigranata u sicilijanske luke u suradnji s lokalnom obalnom stražom i trgovačkim brodovima.
 
Od početka godine gotovo 22.000 imigranata i izbjeglica stiglo je brodom na talijanske obale, deset puta više nego u istom razdoblju 2013., rekle su vlasti.
 
Prema talijanskim medijima, vlada je već potrošila 60 milijuna eura za operaciju Mare Nostrum povjerenu talijanskoj mornarici čiji se trošak procjenjuje na devet milijuna mjesečno. Operaciju je pokrenula vlada Enrica Lette prošle jeseni (18. listopada 2013.) nakon dva brodoloma u kojima je stradalo najmanje 400 imigranata i izbjeglica.
 
Prosječno pet vojnih brodova s helikopterima i više od 900 mornara i časnika sudjeluju svakodnevno u operaciji nazvanoj po imenu koje su Rimljani u antici nadjenuli Mediteranu.
 
Matteo Salvini, šef protuimigrantske stranke Sjeverna liga, zatražio je prekid tog programa ocjenjujući da "talijanski građani financiraju invaziju naše obale".
 
Početkom travnja, ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano pozvao je EU da pomogne više Italiji suočenoj s priljevom imigranata. Iznio je brojku između 300.000 i 600.000 kandidata za emigraciju spremnih za ukrcavanje s libijske obale u pravcu Europe. (Hina) 

Podijeli: Facebook Twiter