Irska kriminalizirala plaćanje seksa

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Irska je kriminalizirala plaćanje seksa donijevši zakon kojemu je cilj obračun s krijumčarima ljudi i zaštita stotina žena uvučenih u prostituciju.

Zemlja se tako priključila Kanadi, Švedskoj, Norveškoj, Islandu i Sjevernoj Irskoj koje su ranije donijele zakone kako bi kaznile muškarce koji koriste usluge prostitutki, umjesto kriminaliziranja žena prisiljenih na prodaju svoga tijela.

Kritičari kažu da će to potaknuti ilegalnu prostituciju i izložiti žene većem riziku jer će morati raditi u izoliranijim područjima.

Prema zakonu koji je u srijedu stupio na snagu, korisnici seksualnih usluga plaćat će do 500 eura kazne za prvi prekršaj, a 1000 eura za drugi. Svatko tko radi seksa koristi usluge krijumčarenih žena mogao bi u zatvoru završiti na pet godina, stoji u zakonu.

"Ovaj zakon, prvi put u našoj povijesti, zakonski odgovornima smatra one koji iskorištavaju, a ne iskorištavane", rekla je aktivistica Rachel Moran, koja je kao prostitutka radila od svoje 15. godine i predvodila je inicijativu za donošenje zakona. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter