Irak zatvorio zloglasni zatvor Abu Graib

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zloglasni zatvor Abu Graib u blizini Bagdada, u kojemu su suradnici Sadama Huseina mučili, a američka vojska zlostavljala zatočenike, zatvoren je zbog straha od sigurnosnih propusta, priopćilo je u utorak ministarstvo pravosuđa. Još nije jasno je li riječ o privremenom ili o konačnom zatvaranju.

Abu Graib je smješten na opasnom području, na pola puta između Bagdada i Faludže koju su početkom siječnja zauzeli pobunjenici, među kojima i džihadisti iz pokreta Islamske države u Iraku i na Levantu (EIIL).

- Ministarstvo pravosuđa objavilo je da u cijelosti zatvara glavni zatvor u Bagdadu, nekad poznat kao Abu Ghraib, i da u suradnji s ministarstvom obrane seli iz njega zatvorenike, piše u priopćenju objavljenom na internetu.

Ministar pravosuđa Hassan al-Chammari, prenosi se u priopćenju, dodaje da su 2.400 zatvorenika, uhićenika i osuđenika u slučajevima povezanim s terorizmom, premješteni u druge ustanove u središtu i na sjeveru Iraka.

- Ministarstvo je donijelo tu odluku u sklopu više mjera opreza u vezi sa sigurnošću u zatvorima, rekao je Chammari te dodao da je Abu Graib "mjesto napetosti".

U vrijeme Sadama Huseina zatvor je bio središte zlostavljanja. Ondje je umrlo oko 4.000 zatvorenika. Godine 2004. zatvor se našao u središtu pozornosti svjetskih medija nakon objavljivanja fotografija iračkih zatvorenika koje su američki vojnici ponižavali i tukli pošto je 2003. međunarodna koalicija vođena Sjedinjenim Državama ušla u tu zemlju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter