Irak: U novim napadima 34 mrtva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iračka vlada pokušava smiriti jake vjerske napetosti intenzivirane napadom na sunitsku džamiju, dok se istodobno trudi odbiti ofenzivu džihadista koja ugrožava zemlju u kojoj je u atentatima u subotu ubijeno najmanje 34 ljudi.

Sjedinjene Države, koje Iračanima u borbi protiv džihadista Islamske države (IS) pomažu oružjem, savjetnicima i zračnom podrškom, razmatraju razne opcije odgovora na ubojstvo američkog novinara Jamesa Foleya, koje su nazvali "terorističkim napadom". Usred ofenzive IS-a koju kurdske i iračke snage pokušavaju potisnuti iz regija zauzetih nakon 9. lipnja, u novim napadima ubijene su 34 osobe i 150 je ranjeno. Najmanje 21 osoba je ubijena i 118 je ranjeno u gotovo istovremenim eksplozijama triju autobombi u Kirkuku, koji od početka džihadističke ofenzive kontroliraju Kurdi. U Erbilu, glavnom gradu autonomne regije Kurdistan u atentatu autobombom tri osobe su ranjene.

Tijela šestorice vojnika ubijenih u subotu pronađena su na cesti južno od Tikrita, koji drže pobunjenici, dok je u eksploziji bombe pri prolasku vozila s dragovoljcima između Tikrita i Samare ubijen jedan od njih. U Bagdadu je šest osoba poginulo u samoubilačkom napadu autobombom na sjedište ministarstva unutrašnjih poslova. Ti atentati su izvedeni dan nakon napada koji se pripisuje šijitskim aktivistima na sunitsku džamiju u regiji Dijala, sjeveroistočno do Bagdada u kojem je ubijeno 70 osoba. Taj napad je pokrenuo sukobe sunitskih stanovnika i šijitskih aktivista. Washington je taj napad nazvao odvratnim, a premijer Hajdar al-Abadi je pokušao smiriti vjerska nasilja izazvana tim napadom koji bi mogao potaknuti bijes sunitske manjine prema šijitskoj vlasti koja treba njihovu suradnju u borbi protiv IS-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter