Irak: 60 mrtvih u napadu na konvoj zatvorenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 60 osoba, uglavnom zatvorenika, ubijeno je u četvrtak sjeverno od Bagdada u samoubilačkim i oružanim napadima na konvoj u pratnji zatvorenika, objavili su policijski izvori.

"Najmanje 60 osoba, uglavnom zatvorenika, ali i policajaca, ubijeno je u samoubilačkom napadu nakon kojeg su uslijedile eksplozije i razmjena vatre" između napadača i sigurnosnih snaga, rekao je policijski izvor.

Sigurnosni konvoj pratio je autobus koji je prevozio šezdesetak zatvorenika u Bagdad iz 25 kilometara udaljenog zatvora Tadži. Zatvorske službe odlučile su izmjestiti zatvorenike nakon što je na zatvor Tadži u srijedu pao projektil. Iz medicinskih izvora objavljeno je da su među 60 žrtava 54 zatvorenika.

Napad je izveden godinu dana nakon napada pobunjenika na zatvore Tadži i Abu Graib u kojima je ubijeno 20 pripadnika sigurnosnih snaga, a što je omogućilo bijeg gotovo 500 zatvorenika iz Abu Graiba.

Današnji napad prethodio je sastanku glavnoga tajnika UN-a Ban Ki-moona s iračkim premijerom Nurijem al Malikijem na temu međunarodne mobilizacije protiv ekstremističke sunitske pobunjeničke skupine Islamska država (IS), koja je 9. lipnja počela ofenzivu u Iraku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter