Interpol traži hitno uhićenje ruskog milijardera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodna policijska organizacija Interpol objavila je u četvrtak uhidbeni nalog za ruskog milijardera Sergeja Pugačeva, nekadašnjeg vlasnika francuske delikatesne trgovine Hediard i francuskog dnevnika France Soir, objavio je Interpol na svojoj stranici.

Oligarh, nekad blizak Kremlju a danas izbjeglica u inozemstvu, na crvenoj je listi Interpola koji je već zamrznuo njegovu međunarodnu imovinu na zahtjev ruskog pravosuđa. Ono ga optužuje za pronevjeru i veliku prijevaru za što bi mogao dobiti kaznu do deset godina zatvora u Rusiji. Sergeja Pugačeva (51) sumnjiči se u okviru istrage stečaja banke Mežprombank 2010. koja je provodila sumnjive transakcije izvlačeći imovinu svojih vlasnika iz Rusije. Dugo smatran "bankarom Kremlja", uložio je više od 100 milijuna eura u francusku luksuznu trgovinu Hediard nad kojom je preuzeo nadzor 2007.

U lipnju 2014. trgovački sud u Parizu uknjižio je 100-postotno preuzimanje te marke od austrijskog Do&Co, te je Pugačev napustio kapital delikatesne trgovine. Poslovni čovjek poznat je u Francuskoj i po preuzimanju 2009. dnevnika France Soir koji je nestao s kioska tri godine kasnije usprkos ulaganju 100 milijuna eura. Pugačev je više godina pokušavao ukinuti zamrzavanje svoje međunarodne imovine osuđujući "napad" ruske države čiji je jedan od kritičara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter