Indijski premijer za spas poljoprivrednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Indije Narendra Modi kazao je da bi multinacionalni divovi PepsiCo i Coca-Cola trebali pomoći indijskim poljoprivrednicima tako da u svoja gazirana pića dodaju sokove od svježe voća.

"Milijuni ljudi kupuju Pepsi i Coca-Colu. Pitao sam te kompanije mogu li staviti u svoja pića pet posto prirodnog soka. Ako mogu, naši će poljoprivrednici zaraditi mnogo novca i neće morati baciti svoje voće", kazao je Modi u srijedu, dan prije odlaska u SAD, gdje će se susresti s čelnicima niza multinacionalnih kompanija, uključujući i one iz PepsiCo.

Indija, drugi najveći svjetski proizvođač voća i povrća, svake godine baca svježih proizvoda u vrijednosti više milijuna dolara zbog nedostatka adekvatnih skladišta i hladnjača. Stoga je premijer u potrazi za stranim investicijama i tehnološkim unaprjeđenjima kako bi se smanjilo rasipanje hrane i proširila mreža za obradu hrane.

Coca-Cola i PepsiCo zasad nisu komentirale Modijev prijedlog, no ranije su objavile da planiraju širiti svoju prisutnost u trećem po veličini azijskom gospodarstvu u kojemu sve veći srednji sloj sve više troši na prerađenu hranu i pića. PepsiCo, tvorac Pepsi-Cole, grickalica Frito-Lay i soka Tropicana, poručio je prošle godine da u Indiji planira uložiti 5,5 milijardi dolara, dok je Coca-Cola prije objavila da će u indijsko tržište do 2020. godine uložiti 5 milijardi dolara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter