HRW: Mađarska silom izbacuje izbjeglice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mađarska primjenjuje prekomjernu silu kako bi prisilila tražitelje azila da se preko mađarske granične crte vrate natrag u Srbiju, objavila je u svom izvješću u srijedu međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch.

"Ljudi koji prijeđu u Mađarsku bez dozvole, uključujući žene i djecu, bivaju brutalno izudarani i prisiljeni vratiti se natrag preko granice", kazala je istražiteljica za Human Rights Watch Lydia Gall.

Mađarske vlasti često primjenjuju silu, udaraju, guraju ili peper sprejem napadaju izbjeglice ili ih pak tuku pendrecima.

Mađarski parlament usvojio je prošlog tjedna zakon koji omogućava dužnosnicima da uhite izbjeglice koje uđu 8 kilometara u mađarsko područje i vrate ih natrag preko granice u Srbiju.

Kritičari navode da izbacivanje migranata bez ikakve pravne procedure predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Mađarska je prva zemlja EU-a koja je blokirala ulazak migranata i izbjeglica u posljednjem valu dolazaka u Europu te je bila prva koja je podigla ogradu duž granice sa Srbijom u rujnu 2015. a potom mjesec dana kasnije i onemogućila prolazak izbjeglica iz Hrvatske.

Mađarski konzervativni premijer Viktor Orban otvoreno je negostoljubiv prema izbjeglicama i žestoki je kritičar kvota koje vezano uz izbjeglice zagovara EU kako bi se prihvat izbjeglica podijelio među zemljama članicama EU.

Mađarska je prošle godine imala jednu od najviših stopa tražitelja azila. No od 199.000 zahtjeva pristiglih 2015. i 2016. samo je njih 264 i odobreno. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter