Grčki ministar financija objavio rat bogatima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grčki ministar financija Janis Varufakis je obećao u subotu da "neće imati milosti" u borbi protiv onih koji mogu platiti i nije isključio uvođenje izvanrednog poreza kako bi se osigurala proračunska ravnoteža.

"Obvezali smo se na proračunsku ravnotežu. Ako sam prisiljen uvesti izvanredni porez, učinit ću to i to će biti za one koji mogu platiti, nećemo tražiti novac od onih koji jedva preživljavaju", rekao je ministar tijekom razgovora za grčku televiziju Skai.

"Zanimaju nas oni koji imaju novac i nikada nisu platili. Oni su na našoj meti i bit ćemo nemilosrdni", dodao je.

Ministar je također izrazio želju da europski partneri pomognu Grčkoj.

Premijer Aleksis Cipras je najavio u petak navečer prvi niz mjera borbe protiv utaje poreza i povišenja državnih prihoda uz poziv poreznim obveznicima na plaćanje dijela njihovih dugova.

Ukupan dug grčkih poreznih obveznika iznosi 76 milijuna eura i raste iz mjeseca u mjesec.

Nakon teških pregovora, Grčka je uspjela postići produženje plana europske pomoći i obvezala se na uvođenje niza mjera radi jamčenja proračunske ravnoteže i poštivanja svojih dugova prema vjerovnicima, EU i MMF.

Govoreći pred središnjim odborom svoje radikalne stranke Sirize premijer Aleksis Cipras je u subotu ponovio da su pregovori s europskim partnerima bili jako teški, te da je bilo ogromnih pritisaka i da se teška borba nastavlja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter