Grčka neće u utorak MMF-u platiti ratu kredita

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Grčka neće u utorak platiti ratu kredita od 1,6 milijardi eura Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), potvrdio je ministar financija Iannis Varufakis, dodajući kako se u Ateni ipak i dalje nadaju da će s kreditorima u posljednji tren postići dogovor o financijskom paketu.

Na pitanje novinara hoće li Grčka u utorak uplatiti ratu MMF-u, Varoufakis je odgovorio niječno. Upitan je li moguć dogovor u posljednji tren s kreditorima - budući da u ponoć istječe aktualni program - grčki je ministar odgovorio: "Nadamo se".

U međuvremenu su novinske agencije izvijestile da je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poslao grčkoj vladi još jednu ponudu kojom bi se u posljednji tren ipak omogućio dogovor i utro put prijeko potrebnoj financijskoj injekciji za Grčku. U Komisiji tvrde da je Junckerov jučerašnji prijedlog identičan onome od petka dok mediji pišu o izmijenjenim uvjetima o dodacima na mirovine. Neki pak izvješćuju da je usvojen i grčki prijedlog o smanjenju PDV-a na usluge hotelskog smještaja s 23 na 13 posto.

Zasada nema naznaka da bi premijer Aleksis Cipras mogao u konačnici ipak prihvatiti zahtjeve kreditora koje je u više navrata nazivao "poniženjem" pa je za 5. srpnja sazvao referendum kako bi Grci glasovali o predloženim novim mjerama štednje. Glavni grčki pregovarač Euklid Tsakalotos u ponedjeljak se pozvao na često spominjanu nužnu fleksibilnost, kazavši kako Grčka u idućim danima priželjkuje više fleksibilnosti na strani kreditora. "Što grčka vlada misli o predloženoj fleksibilnosti institucija? To bi bila izvrsna ideja", kazao je Tsakalotos u priopćenju. "Radujemo se većoj fleksibilnosti u idućim danima." Dodao je i da je predstojeći grčki referendum o uvjetima za financijski paket dio pregovaračkog procesa, a ne zamjena za pregovore. Sažimajući u priopćenju rezultate pregovora iz proteklih mjeseci, čelnik grčkog pregovaračkog naglašava da se stanje u grčkom gospodarstvu ne bi poboljšalo da su prihvaćeni prijedlozi međunarodnih kreditora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter