Grčka: Cipras objavio sastav nove vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi grčki premijer Aleksis Cipras objavio je u utorak sastav svoje nove vlade, u kojoj je gotovo prepolovio broj ministarstava (10 s dosadašnjih 19), a najsnažnije odzvanja ime novog ministra financija Janisa Varufakisa, žestokog kritičara mjera štednje nametnutih Grčkoj, jer će baš on biti zadužen za buduće pregovore s Bruxellesom.

U novoj vladi četiri su superministarstva (gospodarstva, unutarnjih poslova, kulture i zdravstva), a kad se pribroje državni ministri, pomoćnici ministara i državni tajnici, vladu će činiti četrdesetak osoba. Na čelu vlade je premijer Aleksis Cipras, 40-godišnji bivši inženjer, njegov je zamjenik Joanis Dragasakis, 68-godišnji ekonomist koji jedini od ljudi iz vrha Sirize ima prijašnjeg iskustva na vlasti, koji će nadzirati rad svih ministarstava i, zajedno s ministrom financija, pregovore o programu financijske pomoći Grčkoj.

Janis Varufakis (53), stručnjak za političku ekonomiju i profesor ekonomije na Sveučilištu Teksas, nekadašnji savjetnik bivšeg socijalističkog premijera Georgea Papandreua, blizak je Sirizi, ali nije njezin član. Gorljiv protivnik mjera štednje, koji grčki dug naziva "odvratnim", bit će odsad prvi grčki pregovarač s međunarodnim kreditorima. Panos Kamenos, predsjednik stranke Neovisnih Grka, koja je sa svojih 13 zastupničkih mjesta omogućila Sirizi da poslijeizbornim koalicijskim dogovorom osigura većinu u grčkom parlamentu, dobio je mjesto ministra obrane, Nikos Kocijas bit će ministar vanjskih poslova, Nikos Papas će kao državni ministar i jedan od Ciprasovih najbližih savjetnika biti zadužen za koordinaciju djelovanja vlade u cjelini, Nikos Vucis imenovan je ministrom unutarnjih poslova i javne uprave, Aristides Baltas ministrom kulture, obrazovanja i vjerskih poslova, dok će ministarstvo zdravstva i socijalne sigurnosti voditi Panajotis Kurumplis. Nova grčka vlada imat će i državnog tajnika za borbu protiv korupcije Panajotisa Nikoludisa.

Europska unija jednakom je mjerom odgovorila na neočekivano brzi razvoj događaja u Grčkoj, koji se ogleda u formiranju vlade manje od 48 sati nakon okončanja izbora pa će kao prvi visoki europski dužnosnik već u četvrtak u Atenu stići predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, koji će dojmove sa susreta s Ciprasom već dan poslije moći prenijeti njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu na večeri u Strasbourgu. No prvi pravi ispit obje strane očekuje u petak kad u Atenu stiže predsjednik euroskupine, koju čine ministri financija zemalja članica eurozone, Jeroen Dijsselbloem. On je već telefonom razgovarao s Varufakisom, a iako je upozorio da su "problemi Grčke i dalje tu" i da se "očekuju rješenja", najavio je spremnost "upoznati se sa stajalištima nove vlade". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter