Grci velikom većinom protiv paketa pomoći

Referendum je proveden nakon pet mjeseci neuspješnih pregovora između vlade i međunarodnih vjerovnika (AFP)
Referendum je proveden nakon pet mjeseci neuspješnih pregovora između vlade i međunarodnih vjerovnika (AFP)

Grci su na nedjeljnom referendumu velikom većinom glasova odbili zahtjeve međunarodnih vjerovnika i priklonili se stajalištu vlade Aleksisa Ciprasa. Grčko ministarstvo unutarnjih poslova u nedjelju navečer je objavilo da nakon gotovo trećine prebrojanih glasova opcija "ne" dobiva 60,67 posto glasova, a "da" 30,33 posto. Prema procjenama neposredno pred zatvaranje birališta, odaziv birača bio je oko 65 posto, kao i na siječanjskim prijevremenim izborima na kojima je Siriza osvojila vlast.

Grčka je referendumom odlučivala o svojoj budućnosti i sudbini prve vlade radikalne ljevice u EU-u, a analitičari ocjenjuju da će Grci svojom odlukom odlučiti i o sadašnjem funkcioniranju europskih institucija. Referendum je proveden nakon pet mjeseci neuspješnih pregovora između vlade Aleksisa Ciprasa i vjerovnika EU-a, MMF-a i ECB-a. Grčka je 30. lipnja i službeno prestala otplaćivati dugove.

"Narod nije podlegao ucjenama"

Grčki ministar obrane Panos Kamenos prvi iz vlade reagirao na najavu ovakvog rezultata i na svom Twitteru napisao da je "grčki narod dokazao da nije podlegao ucjenama".

"Grčki narod je dokazao da nije podlegao ucjenama, teroru, prijetnji - demokracija je pobijedila", napisao je ministar u poruci na društvenoj mreži. Kamenos je čelnik manje stranke Nezavisni Grci (Anel) koja sudjeluje u vladinoj koaliciji ljevičarske Sirize Aleksisa Ciprasa.

Ovakav ishod referenduma znači veliku pobjedu upravo grčkog premijera Ciprasa, koji je pozvao na glasovanje "protiv", nazvavši prijedlog vjerovnika "poniženjem" i ultimatumom". Proeuropske stranke i političari iz eurozone upozorili su pak da glasovanje "protiv" biti prepreka u pregovorima s vjerovnicima i usmjeriti Grčku na put izlaska iz eurozone.

- Ne razmatramo mogućnost uvođenja paralelne valute, rekao je Euklid Cakalotos, koordinator pregovora s kreditorima. - Ja mislim da nas neće izbaciti. Spremni smo se s njima sastati, dodao je o mogućnosti izlaska Grčke iz eurozone.

Banke do daljnjeg zatvorene

Grčka središnja banka u nedjelju je poslala zahtjev Europskoj središnjoj banci da grčkim bankama podigne razinu hitne pomoći za likvidnost (ELA).

"Vjerujemo da imamo valjane temelje da se ELA podigne. Nema razloga da se likvidnost ne poveća", rekao je rekao je glasnogovornik grčke vlade Gabriel Sakelaridis.

Dok su god na snazi ograničenja, Grci neće moći podizati gotovinu koju imaju u sefovima grčkih banaka, rekla je zamjenica ministra financija Nadia Valavani. Naime, grčka je vlada prije tjedan dana zatvorila banke i uvela takozvanu kontrolu kapitala kako banke ne bi ostale bez novca.

Moskva: Grčka napravila korak prema izlasku iz eurozone

Grčka, koja je u nedjelju na referendumu većinom glasovala protiv prijedloga strogih mjera štednje međunarodnih vjerovnika, napravila je "korak prema izlasku iz eurozone", ocijenio je zamjenik ruskog ministra financija Aleksej Likačev. "Ne možemo ne vidjeti da je učinjen korak prema izlasku iz eurozone", kazao je Likačev čije riječi prenosi agencija TASS. No, on je istaknuo da je ipak još prerano reći da će "Grčka ići do samog kraja".

Cipras spreman odmah nastaviti pregovore

Grčki premijer Aleksis Cipras pozdravio je referendumsko 'ne' i rekao u nedjelju kasno navečer da je njegova vlada spremna odmah se vratiti pregovorima s vjerovnicima ne bi li se zatvorene banke mogle otvoriti.

"Dokazali smo da se demokracija ne može ucjenjivati. Grci nisu odgovarali na pitanje jesu li za ostanak ili izlazak iz Europe. Grčki je narod napravio hrabar izbor", poručio je Cipras u televizijskom govoru. Rekao je i da mu narod nije dao mandat protiv Europe, nego za traženje održiva rješenja i dodao da je Grčka spremna na nastavak pregovora, uz plan reforma.

Najavio je i da će od grčkoga predsjednika zatražiti da sazove sastanak čelnika grčkih političkih stranaka kako bi ih upoznao sa stanjem. Prema rezultatima pošto je prebrojano više od 50 posto glasova, za odgovor "ne" međunarodnim vjerovnicima glasovalo je više od 60 posto birača.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter