Poginula djeca, bombardirana kuća čelnika Hamasa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krhko primirje između Izraela i Hamasa narušili su u ponedjeljak sporadični sukobi u Gazi, prvog dana muslimanskog blagdana Ramazanskog bajrama, usprkos pozivima UN-a i Sjedinjenih Država na trajno primirje, no poslijepodne je sedmero palestinske djece ubijeno u izraelskom zračnom napadu na izbjeglički logor u Gazi, doznaje se od bolničkih izvora.

Izraelsko bombardiranje je pokosilo skupinu djece koja su se igrala u parku u izbjegličkom logoru Chattiju, na plaži, rekao je za AFP liječnik u bolnici Shifi kamo su tijela prevezena.

Izraelska vojska je, međutim, optužila "teroriste" iz Gaze da su odgovorni za smrt sedmero djece u tom izbjegličkom logoru u Gazi i u eksploziji u krugu najveće bolnice na palestinskom teritoriju.

"Prije kratkog vremena, bolnica Shifa i izbjeglički logor Chati pogođeni su raketama koje su ispalili teroristi u Gazi i koje nisu pogodile cilj", ističe se u vojnom priopćenju.

Nakon mirne noći, borci iz Gaze ispalili su u ponedjeljak ujutro raketu na izraelski grad Aškelon.

Vojska je priopćila da je uzvratila gađajući dva raketna bacača i radionicu za proizvodnju oružja. Sporadična pucnjava zabilježena je i u drugim dijelovima enklave.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da izjava UN-ova Vijeća sigurnosti ne odgovara "sigurnosnim potrebama" Izraela, navodi se u priopćenju njegova ureda.

"Ta izjava ne odgovara sigurnosnim potrebama Izraela, napose što se tiče demilitarizacije Pojasa Gaze", istaknuo je premijer.

UN-ovo Vijeće sigurnosti je u noći na ponedjeljak donijelo jednoglasnu izjavu u kojoj poziva na "trenutačno i bezuvjetno humanitarno primirje" u Gazi.

Petnaest zemalja koje su se hitno sastale u New Yorku izražavaju u toj izjavi "snažnu potporu (...) trenutačnom i bezuvjetnom primirju kako bi se što prije mogla dopremiti nužna pomoć".

"Izrael će se i dalje baviti terorističkim tunelima i to je tek prvi korak prema demilitarizaciji" Pojasa Gaze, dodaje se u tom priopćenju.

UN-ov glavni tajnik Ban Ki-moon rekao je u ponedjeljak da su sukobljene strane u Gazi "izrazile ozbiljno zanimanje" za njegov zahtjev za 24-satno produljenje humanitarnog primirja ali se "još nisu dogovorile kada će stupiti na snagu".

Izraelski zrakoplov ispalio je u utorak u noći raketu na kuću čelnika Hamasa u Gazi Ismaila Hanije, ali u napadu nije bilo žrtava, izvijestilo je ministarstvo unutarnjih poslova u Gazi.

Glasnogovornica izraelske vojske nije imala informacija o tvrdnjama palestinske strane no provjerava pojedinosti.

Hanijin sin je na svojoj Facebook stranici potvrdio da se napad dogodio i dodao da je kuća bivšeg predsjednika Hamasove vlade u Gazi bila prazna.

Hamas je izvijestio da je gađana i njegova televizijska postaja Al-Aqsa no postaja je nastavila s emitiranjem.

S padom noći u Gazi moglo se čuti intenzivno granatiranje, a vojska je upozorila tisuće Palestinaca da napuste svoje kuće u području oko grada Gaze, što je obično uvod u veće vojne udare.

U 22 dana od rasplamsavanja sukoba poginula su 1022 stanovnika Gaze, većinom civila, Izrael je izgubio 48 vojnika a u palestinskom granatiranju ubijeno je i troje civila. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter