Filipini: Nastavljena tradicija razapinjanja na križ

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuće posjetitelja svjedočile su na Veliki petak u San Fernandu na Filipinima simboličnom razapinjanju vjernika na križ, što je tradicija koju crkva ne podupire, ali ona donosi prihode lokalnoj turističkoj zajednici.

Ritual se desetljećima održava na Veliki petak na Filipinima, čvrstoj utvrdi katolicizma u Aziji. Najmanje devet muškaraca prijavilo se ove godine za razapinjanje u San Fernandu, ruralnom području nekih 65 kilometara sjeverno od Manile, prenosi australski portal sbs.com.au Organizatori su ove godine unijeli promjenu pa će se umjesto skupnog razapinjanja u podne, ti prikazi protegnuti na cijeli dan i na različitim mjestima San Fernanda kako bi se izbjegle gužve, piše portal.

Policija procjenjuje da je broj turista veći od 40.000 i da stranci čine najmanje 5 posto. Stranac je i Danac kojemu su lokalne vlasti odobrile da se pridruži osmorici Filipinaca. Lasse Spang Olsen (48), tako je iznenađenje jer nakon niza neugodnih izgreda vlasti su bile zabranile sudjelovanje strancima.

Tradicija prikazanja Muke gospodnje uključuje povorku "pokajnika", stotina vjernika koji hodaju ulicama u kukuljicama bičujući se komadima bambusa privezanima o užad dok njihova krv prska gledatelje. U prvom ovogodišnjem razapinjanju trojici muškaraca odjevenih poput Krista zabili su u ruke čavle od nehrđajućeg čelika duge 7,6 cm dok su ih promatrali seljani odjeveni u odjeću rimskih centuriona.

Dvojica raspetih bila su nakon skidanja s križa odnesena na nosilima, a Rolly Pantoja odšetao je sam podignutih ruku kako bi pokazao da još krvare. Ching Pangilinan, turistička djelatnica iz San Fernanda kazala je za medije da je spektakl velik izvor prihoda za hotele i lokalne ugostitelje, no odbacuje navode da gradske vlasti komercijaliziraju tradiciju.

"Iako to ne promičemo kao turističku destinaciju, ne možemo spriječiti priljev posjetitelja tijekom Velikog tjedna", rekla je za agenciju AFP. Pangilinan dodaje da San Fernando troši pola milijuna pesosa (8.000 eura) za osiguranje i regulaciju prometa. Vjernici koji se prijavljuju za razapinjanje nerijetko to čine i nekoliko puta u svome životu kao čin vjere u zavjet za zdravlje člana obitelji, za blagostanje i slično. Stranci su često šokirani, a tajnik Katoličke biskupske konferencije na Filipinima ističe da crkva praksu ne podupire. "To su njihovi privatni iskazi vjere", kaže otac Joselito Jopson. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter