EU potvrdio gospodarske sankcije Rusiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnici EU-a u četvrtak su službeno potvrdili niz gospodarskih sankcija protiv Rusije koje uključuju pristup europskom financijskom tržištu, embargo na oružje, zabranu izvoza proizvoda dvostruke namjene, osjetljive tehnologije i naftni sektor, javljaju agencije.

Sankcije će stupiti na snagu u petak nakon objave u Službenom listu EU-a, a cilj im je spriječiti ruskog predsjednika Vladimira Putina da nastaviti podupirati separatiste na istoku Ukrajine.

Prva kategorija gospodarskih sankcija odnosi se na ograničavanje pristupa ruskim bankama u većinskom državnom vlasništvu na europsko tržište kapitala. 

Druga kategorija gospodarskih sankcija je embargo na kupnju i prodaju oružja, vojne opreme i proizvoda s dvostrukom namjenom, vojnom i civilnom. 

Pored toga, sankcije uključuju ograničenja za osjetljivu tehnologiju i opremu u energetskom sektoru.

Ni jedna izvozna dozvola neće biti izdana za opremu čiji su cilj neki konkretni projekti s naftom.

"Sve te zabrane tiču se novih ugovora", objašnjava se u priopćenju Vijeća EU-a što će primjerice omogućiti Francuskoj, kako piše AFP, da ispuni ugovor o prodaji dva nosača helikoptera Mistral Rusiji.

Po nekim izvorima, kako piše agencija STA, gospodarske sankcije mogle bi ruskom gospodarstvu donijeti štetu od 23 milijarde eura ove godine, a sljedeće čak 75 milijardi eura, što je 1,5 posto ruskog BDP-a ove godine te 4,8 posto sljedeće.

Štetu će pretrpjeti i EU, ove godine oko 40 milijardi ili 0,3 posto BDP-a, a sljedeće godine 50 milijardi eura ili 0,4 posto BDP-a.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu priopćenje u kojem kaže da su gospodarstva EU-a i Rusije povezana te da će sankcije pogoditi i EU, "ne manje nego Rusiju".

Hrvatska je u srijedu rekla da ne očekuje veće probleme za svoja poduzeća nakon uvođenja sankcija Rusiji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter