EU pokreće razgovore o jedinstvenom minimalcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hoće li Europska unija u skoroj budućnosti jedinstveno regulirati pitanje minimalne plaće? O jedinstvenom europskom minimalcu već se godinama vode razgovori, a jedna od zemalja koja je dugo vremena vodila kampanju za njegovim uvođenjem je Francuska. S obzirom na najave Jeana-Claudea Junckera, predsjednika Europske komisije, pitanje jedinstvenog izračuna minimalne plaće u Europi moglo bi postati jedna od tema institucionalnih razgovora.

Naime, obraćajući se prošli tjedan članovima Europskog parlamenta, Juncker se založio za uvođenje minimalnih, socijalnih plaća, odnosno zajamčenih minimalnih prihoda u svim zemljama članicama. Stav da sve zemlje EU-a trebaju utvrditi minimalnu plaću, Juncker je zastupao i ranijih godina, zalažući se da članice minimalnu plaću utvrde kao udio medijana vlastitog dohotka. Takvim modelom minimalna plaća bi se i dalje razlikovala od zemlje do zemlje, ali bi postojala jedinstvena formula za njen izračun.

Postavljanje jedinstvenih kriterija za izračun minimalne plaće u svim zemljama članicama Unije u ovom trenutku nije moguće. Europsko zakonodavstvo ne može intervenirati u pitanje plaća na nacionalnoj razini. Takvo zadiranje u nacionalne politike zapriječeno je Ugovorom o funkcioniranju EU-a, a osim kada je riječ o plaćama zajednička politika ne vodi se niti kada je riječ o pravu na udruživanje, pravu na štrajk ili pravu uvođenja mjera isključenja s posla. Najava novog mandatara Komisije, kazuje kako bi se na tom polju moglo nešto promijeniti.

U ovom trenutku od 28 zemalja članica EU-a, sedam ih nema zakonski reguliranu minimalnu plaću već se ona ugovara kolektivnim ugovorima. To su Cipar, Austrija, Danska, Finska, Italija, Švedska i Njemačka u kojoj je lani postignut postizborni sporazum između CDU-a kancelarke Angele Merkel i SPD-a o uvođenju minimalne plaće od 8,5 eura po satu od iduće godine. Visina minimalne plaće u zemljama koje su je zakonski regulirale znatno se razlikuje te se u ovoj godini minimalac kreće od 1.921 eura u Luksemburgu do 174 eura u Bugarskoj. U izvješću koje se bavi metodama za uvođenje mjerila europske minimalne plaće Riznica opće uprave, koja djeluje u sklopu francuskog ministarstva financija, navodi kako su razlike u visini minimalne plaće u zemljama EU povezane s razlikama u kvaliteti života i produktivnosti. U zapadnim zemljama minimalac je prosječno na razini 1.200 eura bruto u ovoj godini, na jugu varira između 600 i 800 eura, dok je na istoku Europe iznos prosječnom minimalca bliži 400 eura. Toj grupi zemalja pripada i Hrvatska s minimalnom plaćom od 405 eura bruto.

Definiranje standarda za izračun europske minimalne plaće, prema izvješću ojačalo bi europsku socijalnu dimenziju. (G. GALIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter