Erjavec smatra da ga je Hrvatska izigrala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec smatra da je Hrvatska izigrala Sloveniju u slučaju prenesene devizne štednje Ljubljanske banke i ističe da Slovenija nikada ne bi potpisala Memorandum da je znala da će Hrvatska kasnije interpretirati da je zastoj sudskih procesa vremenski ograničen, prenosi u subotu Novi list.

Erjavec je u intervjuu za riječki Novi list, prvom za hrvatske medije, također istaknuo da Slovenija arbitražom o graničnom sporu u Piranskom zaljevu želi osigurati slobodan pristup otvorenom moru jer bi on u budućnosti možda na neki način mogao biti ograničen.

Na pitanje osjeća li se prevareno zbog hrvatske interpretacije potpisanog Memoranduma o suradnji o prenesenoj deviznoj štednji Ljubljanske banke, Erjavec je kazao da se osjeća izigrano. "Ja bih rekao izigrano. No ne želim reći da je upravo ministrica Pusić odgovorna za to. (...) Shvaćam i da politika ovdje ima širu dimenziju i da nije sve ovisno o ministrici vanjskih poslova", kazao je, priznajući da time misli na premijera Milanovića.

"Mislim i na njega. Žao mi je što nam nije uspjelo i što nismo postigli ono čemu sam se nadao. Toliko puta smo se sastali, razgovarali, toliko truda uložili, a na kraju nismo dosegnuli ono što nam je bilo nadohvat ruke", kazao je.

Erjavec ne misli da se Hrvatska sada osvećuje zbog slovenske blokade hrvatskog pristupa EU-u. "Nije bilo nikakve blokade i Hrvatska je pravodobno ušla u EU. I da nije bilo Slovenije, Hrvatska ne bi prije ušla u EU, jer znamo da je imala problema i s Njemačkom, Nizozemskom itd.", kazao je.

Objašnjavajući spor oko prenesene devizne štednje Ljubljanske banke, Erjavec je kazao da Slovenija smatra da "svi sudski postupci protiv slovenskih banaka u Hrvatskoj moraju mirovati do rješenja tog problema u okviru sukcesijskih pregovora".

"Smatram kako je potpuno neprikladno da Hrvatska ovo pitanje rješava pred sudom, a ne pregovorima. Hrvatska je strana naknadno ponudila drukčiju interpretaciju, razumijevajući englesku riječ 'stay' kao zastoj i tvrdeći da sudski postupci uz suglasnost obiju strana mogu biti u zastoju godinu, odnosno najviše dvije godine".

"Da sam onda znao da će sudski postupci biti u zastoju samo privremeno, ili da je o tome bio obaviješten slovenski parlament, koji je ratificirao hrvatski Pristupni ugovor, budite uvjereni da hrvatski Pristupni ugovor sigurno ne bi bio ratificiran u Sloveniji. To vam mogu jamčiti", kazao je.

Upitan što Slovenija planira učiniti po tom pitanju, Erjavec je kazao da pravomoćne presude u Hrvatskoj ne bi vrijedile u Sloveniji.

"Provjerili smo što bi značile pravomoćne presude u Hrvatskoj i utvrdili smo da one ne bi vrijedile u Sloveniji, jer bi bile u suprotnosti s našim pravnim redom, odnosno Memorandumom koji je kod nas ratificiran i objavljen u Službenom listu, te je dio unutarnjeg prava", kazao je.

Podsjeća da su Slovenija i Hrvatska 1994. potpisale Ugovor o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, po kojem odluke hrvatskih sudova koje su u suprotnosti sa slovenskim pravnim redom, kao i obratno, nisu izvršne.

Govoreći o drugom otvorenom pitanju, arbitraži o graničnom sporu u Piranskom zaljevu, Erjavec je kazao kako smatra da Slovenija mora prihvatiti odluku arbitražnog suda, kakva god ona bila. Očekuje također da nijedna strana s njome neće biti zadovoljna, što će značiti da je arbitražni sud dobro obavio svoj posao.

Bivši slovenski premijer Janez Janša svojedobno je, naime, kazao da Slovenija neće priznati odluku arbitražnog suda ako Slovenija ne dobije teritorijalni kontakt s otvorenim morem, a sličnu izjavu prihvatio je nedavno i slovenski parlament.

"Kakvu god odluku abritražni sud donio, takvu odluku moramo prihvatiti i poštivati", kazao je.

"Janša je govorio o tome da arbitražni sud, u slučaju da ne odredi tzv. 'junction', odnosno kontakt Slovenije s otvorenim morem, ne bi obavio svoj posao, no budući da su u arbitražnom sudu najveći međunarodnopravni autoriteti vjerujem da će arbitražni sud odlučiti i o tome. Ne vjerujem da ćemo doći u situaciju da moramo negirati odluku arbitražnog suda", kazao je.

"Slovenija je u svojoj povijesti uvijek imala pristup otvorenom moru i nije pravedno da ga zbog raspada bivše države izgubi", istaknuo je.

S obzirom na to da se englesku riječ "junction" na hrvatski prevodi kao spoj, a ne kontakt, a spoj ne mora biti teritorijalni, Erjavec je kazao kako bi bilo bolje da s hrvatskom stranom o otvorenim pitanjima ubuduće ne pregovaraju na engleskom jeziku.

Erjavec je također odbacio tezu da slovenska strana inzistira na teritorijalnom kontaktu s otvorenim morem zbog bogatih plinskih polja u Jadranu. "Ne. To je isisano iz prsta. Vitalan je interes Slovenije da ima slobodan pristup otvorenom moru. Želimo razvijati koparsku luku, kao što vi želite riječku. I jedni i drugi imamo dovoljno posla u sjevernom Jadranu", zaključio je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter