Ebola: EK traži 5000 liječnika od zemalja EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska komisija je počela od europskih prijestolnica tražiti dodatne financije protiv epidemije ebole u Africi, uključujući i mobilizaciju 5000 liječnika i "više tisuća medicinskog osoblja", naveo je jedna europski izvor, prenosi AFP.

Povjerenici Humanitarne pomoći Christos Stylianides i zdravstva Vytenis Andriukaitis vode kontakte u tom smjeru s 28-oricom, jer je zbog ozbiljnosti situacije, potrebna trenutačna reakcija, dodao je taj izvor. Andriukaitis je na društvenoj mreži Twitter napisao da je nazvao ministre 14 država članica i tražio od njih da pošalju medicinsko osoblje u zemlje zahvaćene ebolom, na što je dobio pozitivne odgovore. On treba nastaviti kontakte sa svim državama članicma, dok Stylianides, koji je također koordinator EU protiv ebole, poduzima slične korake kod ministara svog polja nadležnosti, precizirao je isti izvor. Komisija je tražila mobiliziranje 5000 liječnika i više tisuća bolničkog osoblja kao i financijska i logistička sredstva posebice prijevoza, objasnio je. Medicinsko osoblje može biti mješovitog sastava, uključujući liječnike koje bi poslale i financirale države članice, osoblje mobilizirano u sklopu programa koje bi kofinancirala EU, kao i dragovoljci nevladinih organizacija. Komisija je već istaknula hitnu potrebu za epidemiolozima i mobilnim ekipama za borbu protiv epidemije u najudaljenijim selima i zonama.

Po povratku sredinom studenoga iz triju zemalja u epicentru epidemije, Sijera Leone, Liberije i Gvineje, dvojica povjerenika su odlučila ubrzati europsku mobilizaciju zbog ozbiljnosti stanja na terenu. Isti izvor je naveo da se na sastanku u ponedjeljak ministara zdravstva mora razgovarati o sredstvima EU za borbu protiv epidemije. Do sada se EU obvezala dati na raspolaganje više od milijarde eura za borbu protiv ebole, od kojih 373 milijuna je obećala Komisija. Stylinaides je pred Europskim parlametom istaknuo da je potrebno učiniti više za ispunjavanje praznina i jačanje koordinacije na terenu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter