Džihadisti IS-a ubili 220 članova plemena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Džihadisti Islamske države (IS) smaknuli su najmanje 220 Iračana u znak odmazde zbog toga što im je njihovo pleme pružalo oružani otpor prilikom zauzimanja područja zapadno od Bagdada, rekli su sigurnosni izvori i očevici.

U četvrtak su otkrivene dvije masovne grobnice s oko 300 tijela sunitskog plemena Albu Nimr, koje je IS pokorio ovog tjedna. Zarobljenici, muškarci u dobi od 18 do 55 godina, ubijeni su hicima iz neposredne blizine, rekli su očevici. Tijela više od 70 pripadnika plemena bačena su nedaleko od grada Hita u pokrajini Anbaru, kazali su svjedoci, objašnjavajući da je većina žrtava pripadala snagama policije i anti-IS-ove milicije Sava (Buđenje).

"Ta smo trupla pronašli rano jutros, a neki pripadnici IS-a su nam rekli da su 'ti ljudi iz Save, koji su se borili protiv vaše braće u IS-u i ovo je kazna koja očekuje sve one koji se bore protiv Islamske Države'", rekao je jedan očevidac. Džihadisti IS-a su izdvojili muškarce iz plemena i naredili im da se upute u Hit, udaljen 130 kilometara od Bagdada, obećavajući im "Siguran prolaz", rekli su plemenski vođe. Potom su ih pobili. Dužnosnici snaga sigurnosti rekli su da je nedaleko od grada Ramadija, također u Anbaru, pronađena masovna grobnica s posmrtnim ostacima 150 pripadnika istog plemena. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter