Drugi dan žalosti u Italiji, komemoracija u Amatriceu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastave su ponovno spuštene na pola koplja u utorak u Italiji, drugog dana žalosti, kada će se komemoracija održati na ruševinama Amatricea, lokaliteta najpogođenijeg potresom prošlog tjedna.

Ceremonija u nazočnosti najviših državnih dužnosnika predviđena je za 18 sati, u mjestu koje žali za više od 230 mrtvih od ukupno 292 potvrđene žrtve potresa od prošle srijede.

Zbog podrhtavanja tla koje se nastavlja (više od 2500 nakon prvog potresa jačine 6 u srijedu), otežanog pristupa i oluja koje prijete, vlasti su prvotno predvidjele komemoraciju u Rietiju, središnjem mjestu u pokrajini.

No, suočen sa žestokim reakcijama stanovništva, šef vlade Matteo Renzi je kazao: "Bit će u Amatriceu kao što zahtijevaju načelnik i lokalna zajednica. To je pravedno", napisao je on na Twitteru.

Misa će biti održana uz prisustvo Renzija, a bit će ondje i predsjednik Sergio Mattarela te rimska gradonačelnica Virginia Raggi čijih je više od 80 stanovnika, na odmoru u regiji, izgubilo život u potresu.

Rumunjski premijer Dacian Ciolos također je predvidio doći jer je među žrtvama bilo 11 Rumunja dok se jedan još uvijek smatra nestalim.

Komemoracija se održava bez pogreba jer je najveći dio poginulih već privatno pokopan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter