Drama u Poljskoj: Policija izvukla premijerku iz pobunjenog parlamenta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poljska policija probila je u subotu ujutro blokadu poljskog parlamenta kada je nekoliko stotina oporbenih prosvjednika zatvorilo izlaze iz parlamenta u Varšavi sprečavajući zastupnike većine, premijerku Beatu Szydlo i šefa vladajuće konzervativne stranke Jaroslawa Kaczynskog da napuste zgradu. 

Do te je situacije došlo tijekom prosvjeda nekoliko tisuća osoba ispred parlamenta. 

Oporbene stranke optužile su vladajuću stranku Pravo i pravda (PiS) da krši ustav, nakon što je predsjednik parlamenta Marek Kučinski glasovanje o proračunu za iduću godinu premjestio izvan sabornice  i spriječio novinare da prate glasovanje. 

Na to se odlučio nakon što su oporbeni zastupnici okupirali govornicu, prosvjedujući protiv odluke da se medijima zabrani rad u parlamentu i da se iz rasprave isključi jedan oporbeni parlamentarac. 

Nešto prije tri sata noću povorka automobila u kojoj su bili Szydlo, Kaczynski i nekoliko drugih dužnosnika PiS-a prokrčila je prolaz usred prosvjednika i pod zaštitom policajaca koji su odguravali prosvjednike napustila parlament. 

Dio prosvjednika nastavio je s prosvjedom i nakon toga, s obzirom da su brojni zastupnici odlučili ostati unutar zgrade tijekom noći. 

"Ustav, slobodni mediji, nećete izaći do Božića", uzvikivali su prosvjednici mašući nacionalnim zastavama. Pridružili su im se zastupnici liberalne oporbe koji su im došli pružiti podršku. 

PiS je ranije ovoga tjedna objavio plan o ograničavanju rada novinara u parlamentu, izazvavši prosvjede privatnih medija i oporbe koji vladu optužuje da ograničava medijske slobode. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter