Dodik će se odazvati na saslušanje, ali ne u Sarajevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik nazvao je u utorak "farsom" istragu koja je protiv njega pokrenuta zbog protuustavnog referenduma o danu tog entiteta, ali je potvrdio kako će se odazvati pozivu na saslušanje, no ne u Sarajevu gdje mu je "ugrožen život".

Ustavni sud BiH je u studenome 2015. donio pravorijek kojim je utvrdio kako je obilježavanje 9. siječnja kao dana RS neustavno jer diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u tom entitetu.

Unatoč tome, vlasti  RS-a ustrajale su na provedbi referenduma na kojem je u nedjelju sudjelovalo oko 55 posto upisanih birača, od kojih se 99,8 posto izjasnilo za nastavak obilježavanja 9. siječnja kao entitetskog praznika.

Tužiteljstvo BiH u ponedjeljak je pozvalo Dodika da se u sklopu istrage očituje kao osumnjičenik za podupiranje neustavnog referenduma.

"U Sarajevo sigurno neću ići", kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci tvrdeći kako mu je u glavnom gradu države u kojoj živi ugrožen život.

Dodao je da je za to kriv predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Iztebegović koji je izjavio kako bi Dodik mogao završiti poput libijskog diktatora Gadafija.

"On (Izetbegović) je time dao nalog ekstremnim skupinama da jurišaju na Dodika", kazao je predsjednik RS-a.

Tvrdi da je istraga protiv njega pokrenuta upravo po Izetbegovićevu nalogu i da je tužiteljstvo BiH na to reagiralo "brznom svjetlosti".

Poziv za saslušanje još nije dobio, kada stigne na njega će se odazvati, a iskaz je spreman dati u sjedištu nekog od pravosudnih tijela na teritoriju RS-a.

"Spreman sam dati izjavu o ovoj kompletnoj farsi vezanoj za Ustavni sud i referendum", rekao je Dodik koji je odbio odgovarati na novinarska pitanja.

Ponovio je ranije tvrdnje kako državni sud i tužiteljstvo smatra neustavnim tijelima stvorenim pod političkim pritscima

Najavio je kako će nastaviti raditi kao i dosad te dodao da je optužbe da je kriv što podupire referendum saznao iz medija.

Začuđen je što je samo on pozvan dati iskaz u svojstvu osumnjičenika, iako je veliki broj osoba javno podupriralo referendum.

"U ovom slučaju nema nikakve odgovornosti. Ovo je pitanje voluntarizma sarajevskih politčara koji mi prijete", istaknuo je Dodik.

Kao argument naveo je da do danas nitko nije pozvan na odgovornost zbog 91 odluke ustavnog suda koje nisu provedene.

Ocijenio je kako je rezulat referenduma postao nezaobilazna činjenice koje nitko neće moći ignorirati jer je to volja koju su glasovanjem iskazale dvije trećine Srba koji žive u RS-u.

Najavio je i kako će timovi pravnika iz RS-a zatražiti preispitivanje niza zakona donesenih u Federaciji BiH te od ustavnog suda BiH zatražiti ocjenu ustavnosti 1. ožujka koji se u BiH obilježava kao dan nezavisnosti. Na referendumu održanom 28. veljače i 1. ožujka 1992. godine na zahtjev tadašnje Europske zajednice većina građana BiH izglasala je nezavisnost te zemlje od SFRJ, što je bio temelj međunarodnog priznanja BiH.

Stoga je 1. ožujka iste godine proglašen državnim praznikom a to je ostao do danas jer nakon rata u BiH nikada nije donesen novi zakon o praznicima. Sukladno odredbama Daytonskog sporazuma zakoni doneseni u vrijeme Republike BiH ostaju na snazi sve do donošenja novih koji će ih zamijeniti.

U RS-u su tijekom proteklih 25. godina ignorirali 1. ožujka kao praznik tvrdeći kako je referendum 1992. bio nelegalan jer na njemu nisu sudjelovali Srbi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter