Djelovanje posade trajekta usporedivo s ubojstvom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 Operacija izvlačenja više desetaka tijela iz potonulog južnokorejskog trajekta nastavljena je u ponedjeljak, dok je južnokorejska predsjednica Park Geun-hye djelovanje kapetana i posade broda usporedila s "ubojstvom", prenose agencije.

Potvrđeno je da su 64 osobe poginule u potonuću trajekta Sewola prošle srijede, a još se 238 osoba smatra nestalima premda nema nikakve nade da među njima ima i preživjelih. Većina žrtava bili su srednjoškolci na školskom izletu. "Djelovanje kapetana i nekih članova posade potpuno je nerazumljivo, neprihvatljivo i usporedivo s ubojstvom", izjavila je šefica države. "Nije samo meni nego je i svim Južnokorejcima srce slomljeno i ispunjeno ljutnjom", rekla je Park, prenosi agencija AFP.

Pošto su kapetan broda Lee Joon-seok (59) i dvojica članova posade uhićena prošli tjedan pod optužbom za zanemarivanje dužnosti, tužitelji su u ponedjeljak objavili da su uhićena još četiri člana posade. Očevici su kazali da je nekolicina članova posade, uključujući i kapetana, prije putnika napustila brod koji je tonuo.

Kapetan Lee je prije četiri godine snimio promotivni film u kojemu je naglašavao sigurnost putovanja trajektom - sve dok putnici slijede uputstva posade. Ironično je da je posada, pošto je Sewol počeo tonuti, zatražila od putnika da ostanu na svojim mjestima. Većina putnika, kao što je uobičajeno u korejskom društvu koje poštuje hijerarhiju, to nije dovela u pitanje. Ipak, većina onih koji su spašeni nije čula ili nije željela poslušati upute.

Preliminarna istraga pokazala je da je posada Sewola u kontaktima s pomorskim vlastima u trenutku nesreće reagirala uspaničeno, nesposobna donijeti odluke - časnici na obali naredili su posadi da se pobrine kako bi svi putnici barem odjenuli prsluk za spašavanje, dok časnici na trajektu sve izbezumljenije pitaju kad će im stići pomoć.

Postaje sve očitije da je Lee, kapetan s višegodišnjim iskustvom, zakasnio s evakuacijom trajekta a potom "napustio" putnike odlazeći s broda dok su još stotine bile na brodu, u zamci, ocijenila je predsjednica Park.

Roditelji djece nestale u potonuću trajekta - u jednoj od najtežih pomorskih nesreća u povijesti Južne Koreje - iscrpljeni višednevnim tugovanjem u ponedjeljak bez nade čekaju gotovo neizbježne vijesti koje će potvrditi smrt njihovih najdražih. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter