Crna Gora: Državni dug 69 posto BDP-a

Ilustracija (S. JEŽINA)
Ilustracija (S. JEŽINA)

Državni dug Crne Gore na kraju prvog kvartala ove godine iznosio je oko 2,44 milijarde eura ili gotovo 69 posto bruto domaćeg proizvoda, priopćilo je crnogorsko ministarstvo financija, dodajući da je dug u odnosu na isto vrijeme prošle godine porastao 25 posto.

Od ukupnog duga na unutarnji se odnosi 395,9 milijuna eura ili 11,2 posto BDP-a, a na vanjski nešto više od dvije milijarde eura ili 57,7 posto BDP-a. Kada je riječ o vanjskom dugu, Crna Gora najviše duguje na temelju emisije euroobveznica, oko 1,14 milijardi eura, zatim Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj 231,3 milijuna eura, Credit Suisseu 204 milijuna, a Europskoj investicijskoj banci 103,1 milijun eura.

Zemljama članicama Pariškog kluba kreditora Crna Gora duguje 100,6 milijuna eura, Međunarodnoj organizaciji za razvoj (IDA) 65,9 milijuna, Deutsche banci 45 milijuna, njemačkoj Kreditnoj banci za obnovu (KfW) 28,5 milijuna eura te Europskoj tvrtki za financiranje željeznica (EUROFIMA) 19,6 milijuna i Erste banci 18 milijuna . Najveći dio unutarnjeg duga odnosi se na državne zapise, 107 milijuna EUR, a ostatak na temelju raznih obeštećenja i kredita kod poslovnih banaka. Kao državni dug nije prikazan kredit od oko jedne milijarde eura koji je Vlada Crne Gore uzela od kineskih banaka za izgradnju autoceste od luke Bar do granice sa Srbijom, odnosno njezine najteže dionice od Podgorice do Kolašina, čija je gradnja započeta prije tjedan dana. Taj će dug biti iskazan od idućem kvartalu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter