Cijene nafte u padu šesti dan zaredom

Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)
Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima šesti dan zaredom, zabilježivši najduži negativni cjenovni niz u ovoj godini nakon, pod pritiskom daljnjeg rasta globalne ponude.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je za 42 centa, na 52,88 dolara, bilježeći pad šesti dan zaredom, što je najdulji takav niz od srpnja prošle godine. Na američkom tržištu cijene su bile u minusu 33 centi i iznosile 47,65 dolara za barel. Anketa Reutersa objavljena u utorak pokazala je da su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) proizvodile oko 3 milijuna barela dnevno (BPD) nafte više nego je bila dnevna potražnje u drugom tromjesečju. Usporedbe radi, u prvom tromjesečju njihova proizvodnja premašivala je potražnju za 2 milijuna barela dnevno. Cijene nafte pale su unatoč tome što je dan ranije Američki naftni institut objavio da su američke komercijalne zalihe sirove nafte pale u prošlom tjednu za 1,9 milijuna barela, što je više nego se očekivalo. Naime, razina tih zaliha od 462 milijuna barela, u usporedbi s 383 milijuna na početku ove godine, pokazuje da je ponuda prevelika.

"Ako pogledate zalihe goriva, došlo je do prilično velikog rasta, kao i rasta zaliha benzina, što stvara pritisak", kazao je Olivier Jakob, naftni analitičar iz tvrtke Petromatrix. Američka vlada objavit će službene podatke o američkim zalihama nafte kasnije u srijedu. Odvojeno je OPEC objavio na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 50,54 dolara, što znači da je pala za 75 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter