Bukurešt osudio Putinovu izjavu o Pridnjestrovlju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rumunjski predsjednik Traian Basescu osudio je izjavu svoga ruskoga kolege Vladimira Putina o Pridnjestrovlju i pozvao u četvrtak Moskvu da poštuje preuzete obveze i povuče svoje vojnike iz te separatističke regije Moldavije.
 
"U zadnje doba svjedočimo odlukama koje krše načela međunarodnog prava i temelje sustava sigurnosti u Europi", rekao je Basescu te istaknuo kako je "neprihvatljivo i ugrožava mir i stabilnost u regiji dovoditi u pitanje međunarodno priznate granice".
 
Putin je ranije u četvrtak rekao da bi Pridnjestrovlje trebalo "samo odlučiti o svojoj sudbini" pošto je dan ranije parlament te proruske separatističke pokrajine iz Moldavije zatražio priznanje neovisnosti.
 
Nametanje "federalnih i samoupravnih modela uključivanjem nacionalnih manjina u subverzivne akcije protiv države kojoj pripadaju znači izravno uplitanje u unutarnja pitanja suverene države", drži Basescu.
 
Rusija je podržala Pridnjestrovlje u ratu te regije za neovisnost početkom 90-ih i drži u njoj 1.500 vojnika, protivno volji moldavske vlade i unatoč tomu što je 1999. obećala povući ih.
 
Basescu je pozvao Rusiju da poštuje obveze date međunarodnim ustanovama i pridonese stabiliziranju stanja u regiji. (Hina)
 

Podijeli: Facebook Twiter