Britanske vojnikinje uskoro u borbenim akcijama?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ženama bi se uskoro mogla dopustiti borba na prvoj crti bojišnice u britanskoj vojsci, po službenom izvješću objavljenom u petak koje ocjenjuje da to, "suprotno usađenim idejama, ne bi narušilo koheziju postrojbi".

Ideja ima podršku ministra obrane Michaela Fallona koji smatra da bi sposobnosti a ne spol trebali prevladati u toj raspravi. "Nadam da ćemo moći nakon dorade metoda treninga i opremanja otvoriti borbene položaje ženama 2016.", rekao je on.

No, nekoliko visokih časnika protivi se toj reformi, isto kao i nekadašnja vojna časnica Ashley Merry. "Živimo u vrlo teškim vremenima. Nije trenutak za isprobavanje nečega što se odnosi samo na zanemarivi broj položaja u vojsci, samo zato da budemo politički korektni", prosvjedovala je ona.

Reformu uvjetuje rezultat dodatnih istraživanja "psiholoških zahtjevnosti" pozicioniranja najbliže akciji, piše u izvješću.

Fizička sposobnost žena također izaziva ponešto sumnji. "Vjerujem u jednakost spolova ali smo različiti na fizičkom planu", istaknula je u petak ujutro nekadašnja bojnica Judith Webb na BBC-ju.

Zasad je ženama britanske vojske dopušteno djelovati na fronti ali ne i sudjelovati u misijama kontakta s neprijateljem. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter