Britanci analiziraju drugu crnu kutiju s leta MH17

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski istražitelji u četvrtak su počeli analizirati crnu kutiju koja sadrži tehničke podatke leta Boinga 777 Malaysia Airlinesa koji je srušen iznad Ukrajine prošlog tjedna, navelo je britansko ministarstvo prometa.

AAIB, britanski ured za istrage zrakoplovnih nesreća sa sjedištem u Farnboroughu, u zapadnom dijelu Londona, počeo je proučavati "snimač tehničkih podataka leta (drugu crnu kutiju)", rekao je jedan glasnogovornik ministarstva, prenosi AFP.

Dodao je da će "analizu dobivenih podataka provesti međunarodna ekipa koju vode Nizozemci".

Prva crna kutija, s razgovorima snimljenim u pilotskoj kabini, preslušana je u srijedu.

"Podaci prve kutije su 'skinuti' i sadržavaju vrijedne informacije o letu", rekli su u srijedu istražitelji nizozemskog Ureda za sigurnost (OVV), istaknuvši da ih još trebaju analizirati.

Crne kutije, koje su ustvari narančaste boje, proruski pobunjenici predali su u noći između ponedjeljka i utorka malezijskim stručnjacima, koji su ih predali Nizozemcima zaduženim za vođenje međunarodne istrage o uzrocima pada zrakoplova.

U međunarodnoj ekipi istražitelja nalaze se 24 osobe iz Ukrajine, Malezije, Australije, Francuske, Njemačke, SAD-a, Velike Britanije, Rusije kao i Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstva (ICAO).

SAD drže da je malezijski Boeing 777,  koji je letio između Amsterdama i Kuala Lumpura, srušila raketa ispaljena s područja koje kontroliraju pobunjenici koje podržava Rusija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter