BND optužio proruske separatiste za pad MH17

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemački tjednik Spiegel u nedjelju je objavio da je njemačka obavještajna služba BND utvrdila da su proruski separatisti u Ukrajini u srpnju raketom zemlja-zrak srušili zrakoplov Malaysia Airlinesa MH17 u kojem se nalazilo 298 ljudi, što je prvi put da je jedna europska agencija iznijela takvu optužbu.

Načelnik njemačke Savezne obavještajne službe (BND) Gerhard Schindler je 8. listopada pred parlamentarnim nadzornim povjerenstvom izložio svoje zaključke o padu MH17 na temelju fotografija i satelitskih snimki, precizira časopis.

Schindler je ustvrdio da su proruski separatisti na istoku Ukrajine iz jedne tamošnje vojne baze ukrali sustav projektila zemlja-zrak srednjeg dometa Buk i upotrijebili ga za rušenje zrakoplova Malaysia Airlinesa 17. srpnja.

Time BND djelomično preuzima tezu američke vlade, koja također govori o projektilu Buk tipa SA-11 ispaljenom s područja koje drže separatisti, no kojom se tvrdi da je raketni sustav "dopremljen iz Rusije i predan separatistima na korištenje".

Komentirajući istragu koju su vodili nizozemski stručnjaci, koja je 9. rujna završila prvim izvješćem, ali bez utvrđivanja odgovornosti za rušenje aviona, predsjednik BND-a je optužio i Ukrajinu i Rusiju za falsificiranje dokaznih materijala predanih istražiteljima.

Kijev i Moskva se međusobno optužuju za rušenje zrakoplova. Ukrajina tvrdi da je zrakoplov srušen raketom Buk koju je ruski predsjednik Vladimir Putin "ljubazno ponudio pobunjenicima", dok Rusija tvrdi da se nedaleko od malezijskog civilnog zrakoplova nalazio ukrajinski lovac bombarder i da su projektili zemlja-zrak već bili postavljeni u tom području.

Ukupno su stručnjaci sudske medicine identificirali 272 žrtve pada zrakoplova, čiji su posmrtni ostaci upućeni u Nizozemsku zbog činjenice da su dvije trećine putnika bili njezini državljani. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter