Bivši član HVO-a optužen za zlostavljanje Bošnjaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državno odvjetništvo BiH podiglo je u ponedjeljak optužnicu za ratne zločine protiv Ivana Zelenike, bivšeg pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) iz Širokog Brijega, kojega se tereti da je na iznimno okrutan način zlostavljao dvojicu bošnjačkih civila na području Mostara.

Kako su u ponedjeljak priopćili iz Državnog odvjetništva BiH, Zelenika (61) se tereti da je za vrijeme rata nečovječno postupao i nanosio teške tjelesne i psihičke boli jednome od bošnjačkih zatočenika (L. A.). Njega je izdvajao s prinudnih radova u središtu Mostara te ga mučio, tukao i teško zlostavljao, zarezivao mu grlo nožem te izlagao životnoj opasnosti, prisilno ga postavljajući na položaj kod puškarnice u bunkeru sa zapaljenom cigaretom, izlažući ga opasnosti da ga vojska Armije BiH s druge strane primijeti i ubije.

Optuženi se tereti i da je žrtvinog oca teško zlostavljao u njegovom stanu. Prema optužnici, tukao ga je rukama, nogama i bocama po cijelom tijelu te mu nanio višestruke prijelome rebara. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter