Biden nudi pomoć Kijevu, osuđuje korupciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki potpredsjednik Joe Biden poručio je u utorak zastupnicima ukrajinskog parlamenta u Kijevu, uključujući predsjedničke kandidate, da su Sjedinjene Države spremne pomoći ukrajinskom gospodarstvu, ali i upozorio da se moraju boriti protiv "raka endemske korupcije".
Biden, koji je u ponedjeljak doputovao u posjet Kijevu, kazao j da će predsjednički izbori 25. svibnja biti najvažniji događaj u povijesti zemlje te da je Washington spreman pomoći u njihovu održavanju.
 
Ocjenjujući da je Ukrajina suočena s "ponižavajućim prijetnjama" i "zastrašujućim problemima", Biden je istaknuo da su Sjedinjene Države spremne pomoći njezinim čelnicima da iskoriste priliku za nacionalno jedinstvo.
 
Dodao je također da ne postoji razlog zašto Ukrajina ne bi mogla postići energetsku sigurnost, umjesto da ovisi o ruskim energentima, ali i napomenuo da je za to potrebno neko vrijeme.
 
Biden se u parlamentu sastao s privremenim ukrajinskim predsjednikom Oleksanderom Turčinovim, a razgovarat će se i s premijerom Arsenijem Jacenjukom.
 
Kijevske vlasti suspendirale su tijekom Uskrsnih blagdana vojnu operaciju protiv proruskih militanta koji u devet gradova na istoku zemlje još drže nekoliko javnih zgrada.
 
Obećale su da će ispuniti neke njihove zahtjeve koji uključuju decentralizaciju vlasti i jamstva za status ruskog jezika.
 
State Department je u ponedjeljak objavio fotografije koje, kako tvrdi, dokazuju da su neki od militanata zapravo pripadnici ruskih specijalnih snaga. Ruska vlada to nije komentirala.
 
Ukrajina, Rusija, Europska unija i Sjedinjene i SAD dogovorili su 17. travnja u Ženevi sporazum koji bi trebao spriječiti izbijanje građanskog rata u zemlji. Sporazum poziva na trenutačni prekid nasilja i razoružanje proruskih militanta.
 
(Hina) 

Podijeli: Facebook Twiter