Berlusconi oslobođen, sudac podnio ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

redsjednik tročlanog sudskog vijeća koji je u Milanu donio pravomoćnu oslobađajuću presudu u korist bivšeg talijanskog premjera Silvija Berlusconija, sat nakon što je potpisao presudu dao je neopozivu ostavku i povukao se u mirovinu.

Sudac s 39-godišnjim iskustvom Enrico Tranfa očito se nije složio s odlukom većine članova vijeća kojom je Berlusconi oslobođen teškog kaznenog djela navođenja na prostituciju maloljetnice, poznate Marokanke Karime El Mahrud, zvane Ruby Rubacuori. U obrazloženju pravomoćne presude piše da je Ruby prodavala svoje tijelo tijekom noći provedenih u Berlusconijevoj vili Arcore, ali suci su većinom utvrdili da bivši premjer nije mogao znati da se radi o maloljetnici, što je, međutim, vrlo dobro znao njegov prijatelj Emilio Fede, urednik TV dnevnika na Berlusconijevom TV kanalu Rete4.

Suci su utvrdili i da Berlusconi nije izvršio pritisak na čelnike milanske policije kad je prije pet godina, u noći zvao stanicu u koju je Ruby privedena i "zamolio" policajce da puste djevojku jer je "ona navodno nećakinja egipatskog predsjednika Mubaraka". Berlusconi je zvao i isposlovao oslobađanje djevojke, ali bez pritiska, pa se to ne može tretirati kao kazneno djelo zloporabe položaja.

Sudac Enrico Tranfa koji je predsjedavao vijećem koje je poništilo drugostupanjsku presudu kojom je Berlusconi osuđen na sedam godina zatvora nije obrazložio odluku o ostavci, jednostavno se povukao i 15 mjeseci prije roka otišao u mirovinu. Ostavka je presedan u povijesti talijanskog sudstva, radi se o sucu iznimnog iskustva, prihvatio je odluku većine kolega i potom se povukao u tišini. (E. V.)
 


Podijeli: Facebook Twiter