Beograd pod opsadom policije zbog Parade ponosa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Beogradu je u 12,45 sati, uz iznimne mjere sigurnosti, započela Parada ponosa, a sudionicima mimohoda koji su krenuli ispred zgrade srbijanske vlade pridružio se i gradonačenik Siniša Mali, pozivajući građane "da pokažu kako prijestolnica Srbije poštuje različitosti i da je kozmopolitski i svjetski grad".

U mimohodu koji će trajati do 14 sati su, kako javljaju reporteri beogradskih medija, osim gradonačelnika Siniše Malog i veleposlanik SAD Michael Kirby, šef zastupnika oporbene Demokratske stranke u srbijanskom parlamentu Borko Stefanović, predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, a sudjelovanje je najavilo i četvero ministara u srbijanskoj vladi.

Potpora sudionicima stigla je posredstvom društvenih mreža i iz Hrvatske, od Zagreb Pride-a.

Beograd je od nedjelje ujutro pod opsadom jakih policijskih snaga, na ulicama su i specijalna vozila s vodenim topovima, oklopna vozila i konjica, grad nadlijeće policijski helikopter, a u sporednim ulicama zabilježeno je nekoliko manjih incidenata, dok je policija dosad privela najmanje pet osoba.

Po neslužbenim najavama, o sigurnosti sudionika Parade ponosa brine oko 7.000 policajaca i pripadnika žandarmerije raspoređenih u pet sigurnosnih prstenova, što su iznimne mjere jer se za doček visokih državnika primjenjuju mjere s tri sigurnosna prstena.

Kordoni policije raspoređeni su i u Ulici kneza Miloša gdje se nalazi nekoliko veleposlanstava, a pedestak policajaca raspoređeno je i ispred veleposlanstva Republike Hrvatske.

Za promet su zatvorene sve ulice koje vode u gradsko središte, a ministarstvo zdravlja priopćilo je da će sve bolnice i domovi zdravlja u gradu danas raditi kako bi građanima bio olakšan dolazak do liječnika jer zbog blokade prometa nije moguće doći do Urgentnog centra i zdravstvenih ustanova u Kliničkom centru Srbije.

Nekoliko tisuća ljudi je u središtu Beograda sinoć prosvjedovalo u povodu najavljene Parade ponosa zahtijevajući da se Pride ne održi, a prosvjednici su se zadržali u središtu grada do oko jedan sat polije ponoći, čekajući odluku o Prideu.

Prošle godine Parada ponosa nije održana zbog procjene da bi mogla biti ugrožena sigurnost građana, a jedini dosad održani Pride 2010. protekao je u krvavom obračunu policije s huliganima i ekstremistima koji su izazvali kaos u središtu Beograda.

Za razliku od prethodnih godina, danas je, u srbijanskoj javnosti neočekivano, nacionalistički pokret "1389" pozvao sve koji se protive održavanju Parade ponosa da se suzdrže od nasilja i da "na dostojanstven i miran način pokažu" da su protiv mimohoda pripadnika LGBT zajednice. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter