Bangladeš: Ubijen američki bloger

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Napadači naoružani mačetama u Daki, glavnome gradu Bangladeša, sasjekli su na smrt Amerikanca kritičnog prema vjerskom ekstremizmu, što je zadnji u nizu napada na slobodno misleće književnike u toj većinskoj muslimanskoj zemlji.

Avijit Roy, američki građanin bangladeškog podrijetla i njegova supruga Rafida Ahmed napadnuti su na povratku sa sajma knjige. Ahmed, također blogerica, teško je ranjena u tom napadu što ga je američki State Department nazvao "šokantnim činom nasilja", "užasnim u brutalnosti i kukavičluku".

Sigurnosne snage vode akciju protiv radikalnih islamističkih skupina koje su zadnjih godina ojačale u toj južnoazijskoj državi. Policija još nije nikoga privela, ali sumnja na esktremističku skupinu Ansarullah Bangla koja je preuzela odgovornost za ubojstvo.

Royeva obitelji kaže da su mu radikalni islamisti prijetili zadnjih tjedana zbog njegova bloga "Slobodno mišljenje" u kojem je izricao humanističke i racionalističke zamisli, a osuđivao vjerski ekstremizam.

Novinarska udruga Reporteri bez granica svrstala je 2014. Bangladeš na 146. mjesto od 180 država po medijskim slobodama.

U 2013., vjerski ekstremisti napadali su sekularne blogere koji su tražili da islamistički vođe proglašeni krivima za ratni zločin počinjen u bangladeškom ratu za neovisnost budu osuđeni na smrt. Bloger Ahmed Radžib Hajder tada je ubijen u napadu nalik današnjem.

Godine 2004., radikalni islamisti ubili su Humayuna Azada, pisca i profesora na sveučilištu, također na povratku sa sajma knjiga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter