Američki novinar oslobođen u istočnoj Ukrajini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki novinar Simon Ostrovsky kojeg su u ponedjeljak navečer oteli separatisti na istoku Ukrajine u njihovu uporištu Slovjansku, pušten je u četvrtak.

Novinar koji kaže da su ga pobunjenici tukli dok je preko očiju imao povez, a ruke svezane, pušten je na slobodu oko 17.00 sati po srednjoeuropskome vremenu. "Dobro sam", rekao je u telefonskom razgovoru za France Presse taj 33-godišnji novinar koji radi za američki portal Vice News dok je automobilom išao u Donjeck, u pratnji kolega.

Ostrovsky je rekao da je uhićen u ponedjeljak navečer na kontrolnoj točki blizu glavnog trga u Slovjansku. "Imali su moju fotografiju i tražili su me", rekao je. "U početku su me malo udarali, vezali mi ruke i stavili povez preko očiju".

"Nakon dana i pol skinuli su mi povez, razvezali ruke i onda su prema meni bili korektni", kazao je. Simon Ostrovsky koji je u 2000-im radio za AFP u Azerbajdžanu, na istoku Ukrajine je izvještavao za američki portal Vice News. Separatistički vođa u Slovjansku, Vjačeslav Ponomarjov prvo je demantirao njegovo uhićenje a onda ga je potvrdio i nazvao novinara "provokatorom".

U srijedu je Washington rekao da je "veoma zabrinut" zbog "otmice" novinara i zatražio je od Rusije da "iskoristi svoj utjecaj na te skupine kako bi zajamčila trenutačno i sigurno oslobađanje svih talaca na istoku Ukrajine". (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter