Alžir: Boutefliki 81,5 posto glasova na izborima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika, veteran borbe za nezavisnost koji je na vlasti već 15 godina, u petak je ponovno pobijedio na izborima, koje su protivnici osudili kao prijevaru radi njegova ostanka na čelu države.

Bouteflika se u četvrtak u invalidskim kolicima pojavio u javnosti, što je danas rijetkost, i glasao. U kolicima je otkako je lani pretrpio moždani udar zbog kojega se već postavlja pitanje može li on upravljati tom sjevernoafričkom državom izvoznicom nafte.

Prvi rezultati pokazuju da je Bouteflika dobio 81,53 posto glasova, rekao je na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Tayeb Belaiz. Najbliži suparnik dobio je 12,18 posto glasova, a odziv u državi bio je 51,7 posto.

Očekivalo se da 77-godišnji Bouteflika pobijedi jer ga podupire vladajuća Fronta nacionalnog oslobođenja (FNL). FNL dominira alžirskom politikom od osamostaljenja od Francuske 1962.

Zapadne vlade staju uz Boutefliku u borbi protiv islamističke gerile u zemljama Magreba, a žele i biti sigurne da će alžirski plin stizati u Europu, osobito u trenutku kad ukrajinska kriza ugrožava isporuku ruskoga plina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter