Fincantieri zapečaćen, pet tisuća radnika ostalo na ulici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko pet tisuća radnika brodogradilišta Fincantieri u Monfalconeu nisu mogli preći tvornički prag zbog blokade istražnih sudaca koji istražuju nezakonito poslovanje sa brodogradilišnim otpadom. Vrata pred ulaz u brodogradilište ostala su zatvorena, odluka je zatekla osim radnika i same sindikate.

Radi se o složenoj istrazi jer je nezakonito zbrinjavanje industrijskog otpada česta pojava u talijanskim industrijskim pogonima u kojoj je uključen i talijanski organizirani kriminal. Istraga je pokrenuta pod novim zakonskim uvjetima nakon što je talijanski parlament u svibnju ove godine izglasao izmjene krivičnog zakona po kojima je zagađivanje okoliša postalo krivično djelo.

Radnici zatečeni

Radnici su ostali zatečeni odlukom istražnih organa, nitko ih nije obavijestio pa su se svi pojavili pred ulazom i ne znaju kako će im i kad poslodavac podmiriti troškove s obzirom da nije utvrđen termin prisilnog zatvaranja proizvodnih pogona. Socijalna situacija u brodogradilištu je već otežana najavom otpuštanja oko petsto stalno zaposlenih radnika. U brodogradilištu je trenutno zaposleno oko 1.600 radnika s ugovorom na neodređeno vrijeme dok je 3.400 radnika zaposleno preko vanjskih firmi koje imaju potpisane kooperantske ugovore. Među tim vanjskim firmama ima i popriličan broj hrvatskih tvrtki koje zapošljavaju radnu snagu većim djelom iz Hrvatske i susjedne Bosne. Radi se o kvalificiranim radnicima, mahom variocima koji su radno iskustvo  stekli u hrvatskim brodogradilištima, od Pule pa preko Rijeke do Splita. Prema podacima sindikalnih povjerenika brodogradilište Fincantierija u Monfalconeu zapošljava oko 500 radnika iz Hrvatske i Bosne. Plan otpuštanja oko 500 stalno zaposlenih radnika ne obuhvaća i radnike koji su na određeno vrijeme zaposleni preko tzv. Interinalnih poduzeća koja sklapaju posebne ugovore sa poslodavcem. U biti dobar dio rada u brodogradilištu održava se upravo zahvaljujući radu vanjskih kooperanata koji su plaćeni po nižim stopama od stalno zaposlenih od 20 do 50 posto manje.

Situacija nije od jučer

Prilikom dolaska naše novinarske ekipe u Monfalcone pred ulaskom u brodogradilište zatekli smo desetak talijanskih radnika koji su na užarenom asfaltu nestrpljivo iščekivali ishod sastanka čelništva tvrtke koji je započeo u 14.30 sati. Niti mi nismo mogli ući u krug tvrtke na što nas je ljubazno, ali neumoljivo upozorio zaštitar na ulazu. Tog jutra čak je tisuću radnika "poljubilo" vrata firme, a kako su prolazili sati i nisu mogli ući unutra, polako su se razišli i krenuli kućama.

Ostali su samo oni najuporniji.

- Ova situacija nije od jučer. Problemi su započeli još pred dvije godine. Nije krivo državno odvjetništvo niti policija jer smo mišljenja da svojim dolaskom i istragom nisu onemogućili proizvodnju niti daljnji rad. Proizvodni odjel mogao je slobodno nastaviti sa radom, no čelnici su odlučili sve obustaviti. Smatramo da je odvjetništvu dojadilo više čekati da se počnu pridržavati propisa u vezi otpada, dok naši šefovi ne žele odstupiti sa svojih pozicija. Njihov stav je da ih trebaju pustiti da i dalje tako rade, u suprotnom neka se proizvodnja nastavi u inozemstvu. U najgoroj smo poziciji mi radnici. Tko zna da li ćemo dobiti i plaće. Ne znamo niti kada ćemo nastaviti sa radom. Trenutno je unutar brodogradilišta samo osamdesetak osoba, oni najnužniji jer je na rasporedu bila primopredaja broda. Mi ćemo tu čekati dok nam se netko ne udostoji obratiti kada završe sa sastankom, ogorčeno su nam se obratili talijanski radnici koji su imali niz primjedbi na odluke šefova.

Otišli kućama

Hrvatske radnike nismo zatekli, no kako nam je rekao 53-godišnji Jasmin Bošnjak, inače državljanin BiH, koji u "Fincantieriju" radi još od 2003. godine, Hrvatima je blizu kuća pa su do povoljnijeg razvoja situacije otišli do svojih domova.

- Tu sam već dvanaest godina, a kada uzmemo u obzir uvjete koji su u Bosni, zadovoljan sam ovdje u Monfalconeu. Prekjučer smo normalno radili i završili svoju smjenu u 18 sati. Policiju nismo vidjeli jer radimo u velikoj radionici od preko stotinu zaposlenika na drugom kraju brodogradilišta. Izašli smo samo do menze na ručak. Navečer su nam oko 20.30 sati javili da idući dan nećemo moći ući i da će policija zatvoriti firmu. Ništa ne znamo. Čekamo da nam netko javi koliko ćemo biti zatvoreni. Da li, dva, pet ili više dana., izjavio nam je Bošnjak kojeg smo zatekli na biciklu par stotina metara dalje od ulaza.

Istaknuo nam je kako u firmi radi jako puno radnika iz Hrvatske, Bosne, Srbije, Makedonije i Albanije te ponosno dodao  kako im upravo oni "drže proizvodnju" zbog čega često radnici iz Italije nisu bili zadovoljni.

Kasno popodne, a nakon što je završen sastanak čelništva, pozvani su na razgovor predstavnici sindikata. Izložena im je delikatnost situacije, no bez prevelikog ulaženja u detalje, kao i da će se tvrtka posavjetovati s odvjetničkim uredom u vezi daljnjih koraka koje je potrebno poduzeti. (Šarlota BRNČIĆ, E.VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter