Egipat potvrdio dogovor o trajnom prekidu vatre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egipat koji posreduje u pregovorima o primirju između Izraelaca i Palestinaca u utorak je potvrdio da je postignut prekid vatre između sukobljenih strana te da počinje u 16.00 sati po srednjoeuropskom vremenu, izvijestila je državna novinska agencija Mena.

Izraelci su prihvatili trajan prekid vatre u Gazi, rekao je za AFP visoki izvor u izraelskoj vladi, nedugo nakon što su i Palestinci izvijestili o zaključenju dogovora kojim će se trajno okončati pedesetodnevni rat. "Još jedanput smo prihvatili egipatski prijedlog o prekidu vatre bez uvjeta i vremenskog ograničenja", rekao je za AFP visoki izraelski dužnosnik koji je želio ostati anoniman, samo nekoliko minuta prije početka primirja.

Izraelci su pristali i otvoriti granice prema Gazi kako bi omogućili humanitarnim radnicima ulazak u palestinsku enklavu, objavilo je egipatsko ministarstvo vanjskih poslova. "Kroz neizravne pregovore koji će između Izraelaca i Palestinaca uslijediti u predstojećih mjesec dana postići će se dogovori i o raznim drugim pitanjima", stoji u priopćenju egipatskog ministarstva. "Dvije strane prihvatile su zadnji poziv Egipta na globalan i uzajaman prekid vatre te istodobno otvaranje puteva između Pojasa Gaze i Izraela kako bi se zajamčila što brža doprema humanitarne pomoći i pomoći za obnovu." (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter